Četvrtak 30.03.2017.
20:18
Vestionline

UEFA svrstala Srbiju u treću ligu, od nas gori samo BJR Makedonija i *Kosovo

Reuters
Kada bi sada krenula Liga nacija naša selekcija bi bila tek u trećem rangu

- 55 reprezentacija bilo bi podeljeno u četiri lige (A, B, C , D) i to prema poziciji koju budu zauzimali na kraju kvalifikacija za SP 2018. godine, ali ne na FIFA listi već na listi UEFA.

- U Ligi A nadmetalo bi se 12 u tom trenutku najboljih evropskih selekcija, potom narednih 12 bi bilo svrstano u Ligu B, narednih 15 u Ligu C i na kraju još 16 reprezentacija u Ligu D.

- U Ligama A i B selekcije bi bile podeljene u četiri grupe po tri selekcije.

- Liga C bi imala jednu grupu od tri i tri grupe od četiri ulesnika.

- Liga D bi imala četiri grupe sa po četiri učensika.

- Procedura žreba tek bi trebalod a bude potvrđena.

- Nakon uvodnog izdanja došlo bi do promocije u višu i ispadanja u nižu ligu.

Prema poslednjem UEFA rangiranju, koje ne ide u prilog reprezentaciji Srbije, selekcije bi bile podeljene na sledeći način:

Liga A: Nemačka, Francuska, Portugalija, Belgija, Španija, Engleska, Švajcarska, Italija, Hrvatska, Poljska, Island i Bosna i Hercegovina.

Liga B: Republika Irska, Rusija, Austrija, Švedska, Slovačka, Vels, Ukrajina, Holandija, Severna Irska, Češka, Turska, Mađarska.

Liga C: Grčka, Rumunija, Slovenija, Izrael, Srbija, Danska, Bugarska, Albanija, Škotska, Crna Gora, Norveška, Litvanija, Azerbejdžen, Kipar, Jermanija.

Liga D: Estonija, Finska, Belorusija, Gruzija, Farska ostrva, Letonija, BJR Makedonija, Kazahstan, Moldavija, Luksemburg, Lihtenštajn, *Kosovo, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar.

UEFA navodi da je ovo rangiranje provizorno i da će konačan sastav Liga biti određen u novembru 2017. godine, po okončanju kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

U svakom slučaju ono što je jasno je da “orlovi” teško mogu da dohvate elitnu ligu, ali bi dobrim partijama u kvalifikacijama za Mondijal mogli makar malo da napreduju i dođu od Lige B iz koje bi lakše mogli da se domognu Lige A. Zanimljivo je da po trenutnom preseku stanja od selekcija sa prostora bivše Jugoslavije u Ligi C bi takođe nastupali Slovenija i Crna Gora, dok su Hrvatska i Bosna i Hercegovina dobrim rezultatima izborili elitno društvo. Najgore su prošli BJR Makedonija i selekcija samoproglašene države Kosovo koji su u poslednjem rangu.

2024 © - Vesti online