Četvrtak 30.03.2017.
17:14
Tanjug, Vestionline

"Ustaše su hajduci, a komunisti su gori"

Tanjug
Ustaše paradiraju Zagrebom

U predavanju na temu "Da nijedan duh ne luta svetom: hrvatske podele i pomirenja", Banac je rekao da je "ustaštvo delom predmoderni pokret jer baštini tradiciju hajdučkih pokreta i ne može se poistovetiti s modernim fašističkim pokretima u Italiji i Nemačkoj". 

- Ustaštvo se uvek potenciralo u političke svrhe i koristilo se kao argument protiv bilo kakve hrvatske nezavisnosti i same pomisli da Hrvati stvore samostalnu državu - rekao je Banac, objavljeno na sajtu Hrvatske biskupije.

Portal Index.hr primećuje da Banac uopšte ne problematizuje NDH, rasne zakone koji su doveli do masovnih deportacija i ubistava i potpunu podložnost fašističkoj Italiji i Nemačkoj kao ni činjenicu da su ustaše veliki deo teritorija na kojem žive Hrvati dali Italiji koja je tamo nesmetano vršila zločine i represiju.

Naprotiv, navodi se, za Banca događaji u Drugom svetskom ratu, koje se baš i ne precizira, samo su i isključivo odraz nacionalne neravnopravnosti i diktature kralja Aleksandra. 

"Iskustvo nacionalne neravnopravnosti i diktature kralja Aleksandra pripremilo je teren za velike obračune na prostoru Hrvatske u Drugom svetskom ratu. Utvrđeno je da je postojanje ustaštva ostavilo velike posledice za odnose među državama nekadašnje Jugoslavije sve do danas, naglasivši da je ustaški režim trajao vrlo kratko u odnosu na komunistički režim, koji je Hrvatskoj i Hrvatima prouzrokovao puno veću štetu", piše na stranicama biskupije.

2024 © - Vesti online