Petak 31.03.2017.
04:30
Vestionline, bulevar.b92.net

Piloti otkrivaju: U ovim situacijama tresemo se od straha, a putnici nemaju pojma o tome

pixabay.com
I oni nekad pretrnu od straha dok obavljaju svoj posao

Ipak, svaki pilot u toku radnog veka preživi nekoliko opasnih situacija u kojima od njegove procene zavisi sudbina putnika. U većini slučajeva to ostane tajna, a sada su neki od njih podelili sa javnošću u kojim su se to situacijama strašno uplašili dok su putnici bezbrižno sedeli na svojim mestima.

Nedostatak vazduha

"Na visini od 7.620 metara osetio sam da gubim vazduh u plućima. Pokušavam da udahnem, ali ne mogu, a moja pluća počinju da se zamaraju. Odmah stavljam naočare, slušalice i masku za disanje. Na taj način 100% kiseonika se isporučuje kontinuirano. Kopilot radi isto. To je prva stvar koju radite, jer ako umru piloti ne postoji niko ko bi mogao da prizemlji avion. Odmah nakon toga proglašavamo vanredno stanje i smanjujemo visinu na tri hiljade metara kako bismo mogli brzo i bezbedno da sletimo na aerodrom u Los Anđelesu. Ispostavilo se da je izbio kvar na jednoj od glavnih cevi za dotok kiseonika u letelicu."

Sukob sa pticama

"Potpuno neočekivano smo proleteli kroz veliko jato ptica pri poletanju, na visini od tek 150 metara. Sve je prošlo dobro, nismo ni u šta udarili, ali smo mogli da prođemo kao u filmu 'Sully'. Mislim da niko nije ni shvatio šta se dogodilo, ali nama u kokpitu je svakako skočio adrenalin."

Udar munje

"Pre neki dan je munja tako snažno pogodila avion da smo se svi uspaničili. Kopilot i ja smo se tresli od straha, a radar nije pokazao ništa."

Saveti za putnike

"Ako vam pilot kaže da ostanete smireni kako ne bi izbila panika, onda sigurno hoće! Ali, ako čujete da se oglasi i kaže kabinskom osoblju da sedne i da se veže, onda znajte da se dešava nešto stvarno strašno."

2024 © - Vesti online