Četvrtak 30.03.2017.
00:11
pravda.rs, Vestionline

Vojni vrh Rusije upozorava: Na pomolu je nova opasna trka u naoružanju!

wikipedia.org/Luis Díaz-Bedia Astor/Eugenio's Warships
Rusija se ne plaši američke flote

Naveo je vatrena moć američke PRO uključuje oko 30 protivraketa GBI, 130 protivraketa Standard 3, 150 protivraketnih sistema THAAD, postavljenih na teritoriji SAD, a takođe unutar Evropskog i Azijsko-Pacifičkog segmenta PRO.

Izvestan broj protivraketa nose i ratni brodovi saveznika SAD.

Poznihir je podsetio da sam Vašington tvrdi da će do 2022. godine raspolagati sa više od 1.000 protivraketa. A da će ih u perspektivi biti više nego što nuklearnih bombi nose sve ruske interkontinentalne rakete i podmornice.

- Takav broj vatrenih sredstava američke PRO predstavlja ozbiljnu pretnju našem potencijalu za obuzdavanje, posebno zato što SAD rade na modernizaciji svojih sistema PRO - rekao je Poznihir na rusko-kineskom brifingu posvećenom protivraketnoj odbrani.

Taj brifing je održan u okvirima Konferencije o razoružanju, a ruski general je ukazao da će se modifikacija 2A američke protivrakete Standard 3 pojaviti već 2018. godine i da će biti u stanju da presreću strateške balistički rakete ne samo u srednjoj i završnoj fazi leta, nego i dok su u uzletnoj.

- Ovo znači da će američke protivrakete biti u stanju da presreću naše i kineske balističke rakete pre nego što dođe do razdvajanja njihovih bojevih blokova - izjavio je on.

Prema njegovim rečima, prvi scenario operiše sa mogućnošću da (američki) brodski sistem PRO, koji se nalazi u Baltičkom moru, presreće interkontinentalne balističke rakete koje budu lansirane sa teritorije evropskog dela Rusije. Još u početnoj etapi njihovog leta.

U drugom slučaju se računa sa presretanjem iz Norveškog mora - opet brodskim sistemom PRO - raketa koje budu lansirane sa ruskih podmornica iz Barencovog mora.

Presretanje bi, zahvaljujući velikoj brzini protivraketa, bilo moguće već u početnoj fazi leta (ruskih raketa).

Poznihir je dodatno objasnio da američki stacionarni radari "pokrivaju" sve moguće trajektorije leta ruskih balističkih raketa prema SAD.

Pritom je naglasio: "Zona kontrole američkih radarskih stanica obuhvata praktično celu teritoriju Rusije. Te stanice su u stanju da prate let svih naših raketa i da daju njihove koordinate radarima protivraketnih sistema SAD".

General Poznihir je, nakon svih ovih ukazivanja, upozorio:

- Postavljanje američke protivraketne odbrane narušiće strateški paritet i suziti mogućnosti za dijalog o nuklearnom razoružanju. Pretnja je i slobodnom korišćenju kosmičkog prostora. Stoga će jačanje potencijala američke PRO stimulisati trku u naoružanju, pre svega u domenu strateškog naoružanja, i prisiljavati druge zemlje da preduzimaju parirajuće vojne i vojno-tehničke mere.

Prema njegovim rečima, američka PRO je pretnja bezmalo svim kosmičkim aparatima na niskim orbitama.

2024 © - Vesti online