Utorak 28.03.2017.
18:02
Vestionline

"Za Erdogana su Hrvati mali fašisti koji žele rat sa Srbima"

Reuters
Hrvatski mediji tvrde da je metode propagandnog rata naučio od Putina: Redžep Tajip Erdogan 

Hrvatski mediji su na različit način protumačili prilog turske državne televizije. Naime, iako se u prilogu radi o navodnoj trci u naoružanju između Hrvatske i Srbije, gde se preko dve balkanske države nadmeću NATO i Rusija, iskorišćena je izjava turske voditeljke o "porastu netpreljivosti prema srpskoj manjini u Hrvatskoj" da se tekst predstavi kao napad Turske na Hrvatsku kao članicu EU.

S druge strane, "Index" je prilog TRT-a preneo u kontekstu "Erdoganovog propagandnog rata čije je metode naučio od Putina", te je svoju temu fokusirao na to da li je Hrvatska naredna meta takve medijske ofanzive.

U prilogu TRT-a intervjuisani su poslanik hrvatskog Sabora Ivan Pernar i vojni analitičar Igor Tabak. Pernar je izjavio kako NATO savez tera Hrvatsku na naoružavanje zbog profita dok Tabak podseća kako Hrvatska sebi ne sme da dopusti da se ikad više nađe nenaoružana u situaciji kao što je bila 1991, prenosi "24sata.hr".

U prilogu je intervjuisan i Dražen Keleminac, vođa marginalne političke stranke A-HSP, koja je nedavno u centru Zagreba pokušala da postroji stotinjak crnokošuljaša. On je istakao da je srpska manjina najveći problem koji postoji u Hrvatskoj. Neobičan i neočekivan prilog završava zaključkom novinarke koja kaže da je "Zagreb naizgled moderan i privilegovan grad u Evropskoj uniji, ali ispod površine buja mržnja prema srpskoj manjini". Ipak, u prilogu se prikazuju i slike Vukovara i spominje "borba za hrvatsku nezavisnost 1991. godine".

- U kotlu regije koja ključa mnogi se pitaju hoće li napetosti još jednom dovesti do rata - zaključuje novinarka turske televizije.

Hrvatski mediji postavljaju pitanje: Zašto je Turska koja podržava prijateljsku Hrvatsku od prvih dana nezavisnosti napravila i objavila takav prilog?

2024 © - Vesti online