Sreda 29.03.2017.
05:30
b92.net, Vestionline

Evo koja je "boja" bila najtraženija prošle godine

youtube.com/WXYZ-TV Detroit | Channel 7
Bela boja je "vladala" prošlom godinom

Kada je reč o izboru boje spoljašnjosti novih automobila, čini se kao da živimo u crno-belom svetu. Gotovo 80 procenata boja za automobile iz 2016. godine su iz ahromatskog spektra boja, u koje spadaju pomenute tri nijanse. 

Plava je sa 10 procenata udela najpopularnija među hromatskim bojama, a za njom slede crvena i braon. 

Posmatrajući boje u odnosu na segmente vozila, mogu se uočiti sledeće razlike: dok su mali automobili najčešće beli ili sa hromatskim završnim premazom, kod SUV modela preovladava siva.

Premda je rasprostranjenost boja tokom 2016. manje-više ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu godinu, došlo je do povećanja raznovrsnosti unutar samog spektra boja. 

Razlozi za to su neprestani razvoj novih boja, kao i povećana potražnja za specijalnim efektima mimo standardne palete. Mešanjem postojećih boja sa različitim česticama za dodavanje efekata dobijaju se jedinstveni biserni ili metalik efekti. 

Širok spektar potencijalnih kombinacija omogućava pregršt različitih nijansi. 

- Ovako širok spektar mogućnosti kada su u pitanju boje za automobile ide pod ruku sa društvenim megatrendovima vodeći ka potpunoj individualizaciji. Krajnji potrošači danas imaju priliku da izaberu jedinstvenu, personalizovanu boju za svoje automobile - rekao je Štefan Sikert, šef projektnog menadžmenta osnovnih premaza u BASF-u. 

Osim što pomažu da se izgled automobila individualizuje, ti efekti takođe naglašavaju liniju karoserije, a samim tim i karakter vozila. 

Plava je vodeća boja kada je raznolikost u pitanju, budući da raspolaže sa preko 100 različitih nijansi. Za njom sledi siva sa oko 90 različitih tonova.

2023 © - Vesti online