Utorak 28.03.2017.
12:36
Vestionline

Irak: Otkivena jama u koju su džidahisti bacili najmanje 6.000 žrtava

youtube.com/Ricardo Lamanca
Jama nedaleko od Mosula, koja krije stravičnu tajnu zločina koje su počinili džihadisti

Reč je o rupi koju lokalno stanovništvo zove "Kasfa", ukopanoj u poroznoj steni.

Ivicu kratera džihadisti su koristili kao mesto egzekucije toliko često da je zemlja pocrvenela. Kasfa je gotovo sigurno najveća masovna grobnica u Iraku, ali i jedna od najvećih na svetu, prenosi "Skaj njuz".

Međunarodna komisija za nestale osobe već neko vreme želi da pošalje svoje ljude da detaljnije istraže ovo mesto, ali problem je minsko polje koje su džihadisti postavili oko jame pre nego što su pobegli. Pet osoba već je poginulo u nastojanju da dođe do jame, uključujući i kurdskog novinara Šifa Gardija.

Starešina obližnjeg sela Mohamed Abdelkarim kaže da su džihadisti već dve godine skoro svakodnevno u prepunim kamionima dovozili zarobljenike do jame. Neki od seljana tvrde da su nekoliko puta prosto gurnuli ceo kamion sa sve ljudima u njima u jamu.

- U jami verojatno ime oko 6.000 tela, možda više. U Mosulu i okolnim selima živelo je oko tri miliona ljudi, a svi državni službenici, policajci, vojnici, doktori i naučnici koje su džihadisti uhvatili bačeni su u jamu - kaže Abdelkarim

Dok se mine ne uklone, te tvrdnje neće biti moguće proveriti, ali Komisija za nestale osobe ne odustaje.

- Želimo da pregledamo tela i započnemo dug proces identifikacije u skladu s međunarodnim standardima - odlučan je Abdelabas.

2021 © - Vesti online