Utorak 28.03.2017.
18:01
I. Kozarski, D. Dekić

Velika plata za potpis Vučiću

A. Čukić
Posle podrške čelnih ljudi univerziteta kandidatu vlasti

Oni između ostalog, navode da su spremni da podnesu teret svake reforme koja je garant ekonomskog napretka, posla i budućnosti "nama i našoj deci", a pokazuje se da ga podnose sa više nego komfornim zaradama.

Profesori, kako kažu sagovornici "Vesti" sa Univerziteta u Beogradu, daleko odskaču od prosečne srpske plate koja je 46.990 dinara, jer mesečno inkasiraju od 70.000 (565 evra) do 300.000 dinara, ili 2.400 evra.

Koliko su preplaćeni govori plata lekara oko 60.000 (480 evra) i specijalista 80.000 dinara (645 evra).

Jači od ministra

Broj mandata bio je predmet spora s bivšim ministrom prosvete Srđanom Verbićem koji je saopštio da dekani ne mogu da budu na toj funkciji više od dva puta. Zaprećeno je i novčanom kaznom ako fakulteti rade mimo zakona i upozoreno da se dekani ne služe mahinacijama poput drugačijeg naziva ili sedišta fakulteta da se domognu trećeg mandata. To su profesori jednoglasno odbacili uz tumačenje da mišljenje Ministarstva nije pravno obavezujuće, kao i da zakon kaže da mogu dva mandata zaredom, ali ne i da ne može i treći. Verbić je ipak sproveo volju i izabrani su novi čelnici fakulteta, ali je njega na mestu ministra obrazovanja zamenio Mladen Šarčević.

Pritom im se smeše i druge prednosti, jer u Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, ne samo da bi mogli da, umesto dva, imaju neograničen broj mandata od po tri godine, već i da im se penzionisanje pomeri s 65 na 69 godina života, uz mogućnost da univerzitetsku karijeru nastave i kao penzioneri u dubokoj starosti dvogodišnjim ugovorima s fakultetima.

Podršku Vučiću dao je dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović, mentor funkcionera SNS-a Nikole Selakovića koji je prema pisanju medija 2013. bio najbolje plaćen od svih kolega s prosečnom zaradom od 351.745 dinara (oko 2.900 evra).

Potpis je stavio i akademik Mirko Vasiljević koji je odslužio tri mandata od 2004. do 2012. Obojica su veterani, jer Avramović ima 66 godina, a Vasiljević u oktobru puni 68.

Penzionisana univerzitetska profesorka Srbijanka Turajlić, uz opasku da je uz profesore na spisku i folk pevačica Ceca Ražnatović, objašnjava kako se pokazuje da je kod potpisnika reč o navici da se bude uz vlast.

Pritom, kako dodaje ne treba sporiti da se nekome od njih možda i iskreno dopao lider SNS-a.

- Možda oni vide u njemu nešto što mi ne vidimo, pa bi bilo lepo da detaljnije pojasne šta je to dobro što toliko veličaju - kazala je Turajlić za "Vesti".

"Nezavisni" potpisnici

Među imenima sa spiska proglasa "Za bolju Srbiju" su prema pisanju "Južnih vesti", mnogi funkcioneri i istaknuti članovi SNS-a i SPS-a iz Niša, kao što su direktori Instituta Niška Banja Marina Deljanin-Ilić, Doma zdravlja Milorad Jerkan i Kliničkog centra Zorana Radovanovića, pa doskorašnji dekani Medicinskog i Filozofskog fakulteta Stevan Ilić i Goran Maksimović i lideri niškog SPS-a Žarko Ranković i Mile Ilić. Zanimljivo je da je Vučića podržala i profesorka Ekonomskog fakulteta Evica Petrović, iako je član nezavisne institucije Odbor Agencije za borbu protiv korupcije.

Zažmuri - pa potpiši

Jedan od najuglednijih epidemiologa u Srbiji, penzionisani profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Zoran Radovanović, objašnjava zašto je imao potrebu da se u dnevnom listu "Politika" oglasi demantijem da identično ime i prezime koje se pojavljuje na spisku podrške Vučiću nije njegovo.

- Neka sva "slava" ide onome ko je zaista potpisao - kaže profesor u izjavi za "Vesti", svestan da se radi o njegovom imenjaku direktoru Kliničkog centra u Nišu.

Naš sagovornik smatra da mnogi od potpisnika nisu očekivali da će im imena biti javno istaknuta i pretpostavlja da im je sada neprijatno.

- Kada pogledate listu, vidite da ima puno direktora ili v.d. direktora kojima je jasno da moraju da stave potpis da bi sačuvali funkciju. Jednom rečju - zažmuri, pa potpiši. Ima nekih koji su i senilni i za još jedno putovanje o trošku vlade stavili su potpis - dodaje on.

2024 © - Vesti online