Ponedeljak 27.03.2017.
15:51
rs-lat.sputniknews.com

Iza zatvorenih vrata: Dva Putinova pitanja za Vučića

Reuters
Susret u Moskvi: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

- Što znači da sve što smo se dogovorili u najkraćem mogućem roku stiže u Srbiju - istakao je Vučić.

Na molbu da precizira da li je reč o nekoliko dana ili nekoliko nedelja Vučić je rekao:

- Nekoliko dana, ili nekoliko nedelja, ali ne bih govorio o nekoliko meseci.

Vučić je objasnio i zašto je, nakon što je već razgovarao sa Putinom, bio pozvan natrag. 

- Predsednik Putin je imao još dva pitanja za mene a bila su političke prirode - rekao je srpski premijer.

Na pitanje da li su ta pitanja bila vezana za izbore, Vučić je odgovorio odrično, dodavši da je Putin u uvodnom delu, pred sastanak, rekao oko izbora "sve nedvosmisleno", a da se "ovo ticalo politike u budućnosti, kako i na koji način da delujemo u budućnosti“.

Mir i stabilnost u regionu

Vučić je takođe naveo da je Putinu izneo poglede Srbije na situaciju u regionu i rekao da su mir i stabilnost od presudnog značaja za Srbiju.

- Ukazao sam i na izazove s kojima smo suočeni i rekao da je za nas značajna podrška Rusije u očuvanju teritorijalno integriteta Srbije ali i svaka druga, ekonomska i politička podrška.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić je istakao da je sa ruskim liderom razgovarao o dolasku novih ruskih kompanija u Srbiju, ali i o poslovanju NIS, RŽD jer "NIS je najveći punilac budžeta, a RŽD kompanija koja je na vreme ispunjavala sve svoje obaveze". 

Bilo je reči i o vojnoj neutralnosti Srbije, a prema rečima srpskog premijera, on je ponovio da Srbija čvrsto stoji na stavu da vojnu neutralnost mora da sačuva "i da je to pitanje i slobode i nezavisnosti našeg slobodarskog naroda što je predsendik Putin rekao bih u potpunosti podržao".

Putin odobrio: Stižu "migovi"

Po pitanju vojne saradnje Vučić je rekao da je Putin znao i lično odobrio sve što je dogovoreno s ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom o isporuci 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova T-72 i šest Migova 29.

- Ja posle današnjih razgovora u  najskorijem vremenu da predsednik potpiše ukaz što bi značilo da sve što smo dogovorilo stiže u Srbiju - rekao je Vučić i istakao da to očekuje u najkraćem mogućem roku.

- Sada ostaju samo tehnički problemi: da li ćete nešto da rasklapate pa da stavljate u avion pa će to stići u delovima u Srbiju ili će jedna zemlja da omogući prelet što bismo vi više voleli. U svakom slučaju građani Srbije mogu da budu i po tom pitanju nešto spokojniji što je važna i dobra vest - rekao je Vučić.

Podrška za Srbiju

Kako je dodao, razgovarali su i o turizmu i o drugim oblastima razvoja privrede, a dok je su se njihovi raniji razgovarali svodili na pitanje koliko Srbija duguje za "Petrohemiju", za "Gasprom", sada tih razgovora nema jer Srbija ništa ne duguje i Putin je zadovoljan zbog toga.

- Mislim da je predsednik Putin danas želeo da na sebi svojstven način pokaže svima da podržava Srbiju i da želi dobro narodu Srbije - naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Putin je otvorio i temu remontnog centra za helikoptere.

2024 © - Vesti online