Ponedeljak 27.03.2017.
13:54
Vestionline

Vučić uoči susreta sa Putinom: I EU, i Rusija

Tanjug
Srbija ide ka Evropi, ali se ne odriče Rusije: Aleksandar Vučić

- Srbija je na evropskom putu i to je naš strateški cilj. Želimo da naše društvo bude oblikovano prema najrazvijenijim zapadnoevropskim zemljama - rekao je Vučić u razgovoru za britansku agenciju vođenom tokom vikenda.

Rojters navodi da se Vučić danas u Moskvi sastaje sa ruskim predsednikom sa kojim će razgovarati o trgovinskim odnosima i vojnoj saradnji i podseća da je Rusija prošle godine donirala Srbiji šest aviona MiG-29 a da Vučić sada namerava da pregovara o kupovioni raketa zemlja-vazduh.

- Razgovaraćemo i o ekonomskoj saradnji sa Rusijom, želimo da privučemo više investitora - rekao je Vučić.

Britanska agencija navodi da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji, na kojima je i Vučić kandidat, biti test popularnosti za njega lično, kao i za njegovu Srpsku naprednu stranku, ekonomske reforme i nastojanja da se zemlja preibliži EU.

Podsećajući da su ovlašćenja i zadaci predsednika i premijera u Srbiji jasno razgraničena, Rojters ukazuje i na to da su mnogi u Srbiji, koja očekuje da završi pregovore o članstvu u EU do 2019. godine, skeptični prema tom bloku i na zapadne zemlje gledaju kao podržavaoce bombardovanja 1999. godine.

S tim u vezi Vučić kaže:

- Moramo da pokažemo običnom svetu šta činimo zajedno sa EU. Moramo da pokažemo konkretne puteve i konkretne projekte - rekao je Vučić.

Britanska agencija navodi da Zapad smatra da je integracija Zapadnog Balkana način da se stabilizuje region posle godina ratova i ekonomskih potresa, ali da se Rusija protivi integraciji regiona, uključujcuhi Srbiju, u NATO i EU i nastoji da proširi svoj uticaj.

Premijer je rekao i da Srbija nastoji takođe da unapredi ekonomsku saradnju sa Kinom.

Kako je rekao, očekuje da kineska privatna aviokompanija počne sa letovima na relaciji Peking-Beograd.

2020 © - Vesti online