Ponedeljak 27.03.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti

Krvnik iz Londona je bio agent MI-6

M. Karović
Dževad Galijašević

- Pogrešne su tvrdnje nekih medija da je Masud bio radikalni islamista koji je postao ratnik odreda El Mudžahedin. On je tamo prevashodno poslat od strane britanske MI-6 kako bi kontrolisao Abu Hamzu al Misrija - ključnog igrača britanske MI-6, koji je kao imam džamije Finšburi Park u Londonu bio glavni čovek u regrutovanju i slanju muslimana iz Velike Britanije na razna ratišta po svetu, pa tako i u Bosnu - tvrdi Galijašević.

On je redakciji "Vesti" dostavio i niz dokumenata koja povezuju Masuda sa odredom El Mudžahedin, ali i izvode iz telefonskih razgovora koji indikativno upućuju na povezanost Abu Hamze sa vodećim islamskim terorističkim vođama poput Osame bin Ladena ili Musabom Zarkavijem.

Međutim, britanski "Gardijan", pozivajući se na Metropoliten policiju, tvrdi da Masud sve do 2004. godine nije napuštao Ostrvo.

Galijašević objašnjava da će Velika Britanija učiniti sve da se javnost ne dokopa ključnih informacijama o vezama MI-6 sa radikalnim islamizmom, posebno kada je reč o ratu u BiH.

- Priznanje da je Masud bio njihov čovek, dovelo bi do raspada obaveštajnog sistema Velike Britanije i smešno je očekivati da bi ozbiljna država to dozvolila. Zato se u njegovoj biografiji svesno pravi "šupljina" šta je radio devedesetih. Ali, postoje brojni dokazi koji potvrđuju da su cela mreža mudžahedina i njen odred El Mudžahedin bili pod nadzorom britanskih tajnih službi, kao i da su najvažniji teroristi Al Kaide za komunikaciju koristili mobilne telefone iz Britanije - ističe Galijašević.

Prema podacima do kojih je došao ovaj ekspert, Masuda je u MI-6 regrutovao upravo Abu Hamza, a zajedno su, krajem 1992. godine, otišli za Bosnu.

Hrvatske obaveštajne službe su registrovale da je Masud čak tri puta odlazio za Bosnu koristeći varijacije na svoje ime koje je dobio kada je prešao u islam.

Prvi put je koristio engleska dokumenta na ime Mesud Halid Abdela.

Drugi put se koristio službenom legitimacijom Visokog saudijskog komiteta na ime Abu Halid Abgulrezak, a treći put je koristio ime Khaled M. S. Abdula.

- S ovim imenom dobija i pasoš i ličnu kartu sa jedinstvenim matičnim brojem, a zatim je i zaveden na spisku odreda El Mudžahedin. Bosanske vlasti su mu čak i priznale ratni staž sve do 25. decembra 1995. godine - ističe Galijašević i dodaje da je Masudov mentor Abu Hamza el Masri već na početku rata teško ranjen u jednoj od prvih akcija El Mudžahedina kod Tešnja.

- Tada je izgubio oko i ruku, pa je izvesno vreme proveo u Bosni na lečenju koje nastavlja 1993. godine u Londonu, a zatim se ponovo vraća u Bosnu. Poznajem lično desetak mudžahedina koji su pod njegovom komandom obučavani ili ratovali - navodi Galijašević.

Prema njegovim rečima, britanske obaveštajne službe svesno prećutkuju podatke o "ratnoj biografiji" Halida Masuda, pa navode da ga kao radikalnog islamistu evidentiraju tek 2005. godine.

- Zapravo, istina je da je Masud izašao iz ilegale tek pošto je njegov "duhovni otac", Abu Hamza, uhapšen, a posle dve godine, u oktobru 2013, nakon istrage u Britaniji i isporučen Americi zbog ozbiljnih sumnji da je pripremao niz terorističkih napada na tlu SAD - zaključuje Galijašević.

Evidentiran tri puta

Dževad Galijašević ističe da je Halid Masud tri puta evidentiran na spiskovima odreda El Mudžahedin, svaki put sa zemljom dolaska - Engleskom.

- Prvo se navodi kao Mesud Abdela iz Engleske, zaveden pod rednim brojem 1190, izmišljenim datumom rođenja - 11.05.1972. godine, iako je rođen 1966. Ali, tada nije dobio bosanski identifikacioni jedinstveni matični broj, a priznato mu je samo pet meseci vojnog staža. Na spisku mudžahedina se pojavljuje i kao Khaled M. S. Abdula, i to pod rednim brojem 1033, takođe sa izmišljenim datumom rođenja 1.1.1973. S tim podacima je dobio bosanski identifikacioni jedinstveni matični broj 0101973190041, a vojni staž mu je priznat od 2. maja 1993. do 25. decembra 1995. Na trećem mestu se pojavljuje kao Abu Halid Abdulrezak pod rednim brojem 118. I tu mu je izmišljen datum rođenja - 13.6.1968. godine, a za vojni staž mu je priznat period od 18. maja 1993. do 22. decembra 1995. godine.

Ključni igrači

Galijašević kao ključne igrače sem Abu Hamze al Misrija, apostrofira i Omara Bakrija Muhameda.
- Reč je o Sirijcu koji je za vreme rata bio zadužen za dovlačenje arapskih dobrovoljaca u odred El Mudžahid, o čemu se kasnije otvoreno hvalisao u brojnim medijima. I on i Abu Hamza su se početkom 2000. godine preselili u Veliku Britaniju, gde su nastavili sa svojim ekstremističkim učenjem i mobilizacijom budućih terorista.

2024 © - Vesti online