Ponedeljak 27.03.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Dnevnice i za čuvare bilborda

A. Čukić
Spontano na miting: Autobusi SNS-a u Beogradu

Predizborna slika slična je i u drugim gradovima. Plakati sa osmehnutim predsedničkim kandidatima polepljeni su na sve strane, na svakom koraku ljude jure aktivisti s flajerima...

Nisu građani mirni ni kod kuće, jer im na vrata dolaze partijski aktivisti, a kad upale TV neprestano su im pred očima promotivni spotovi naprednjaka Aleksandra Vučića i opozicionog kandidata Vuka Jeremića.

Premijer među lampionima

Ovaj cirkus je o trošku građana iz čijih će džepova svaki od 11 predsedničkih kandidata za kampanju dobiti minimum po 29 miliona dinara (oko 235.000 evra).

Izbori su nekim građanima jedina šansa da zarade, pa je na internetu osvanula fotografija čuvara ogromnog plakata s likom Aleksandra Vučića, a čaršija tvrdi da je dnevnica 20 evra.

Čak je fotograf ovekovečio majstora kako visi na nedovršenoj zgradi i popravlja Vučićev zub na ogromnom plakatu koji je neko obojio crnim, pa se s visine osmehivao "krezavi premijer".

Nije Nova godina, ali su za vlast izbori praznik u šta su se uverili Beograđani koji prolaze Brankovim mostom, a uz tri Vučićeva bilborda, ponovo blešte decembarski lampioni u bojama srpske zastave.

Bolje dati deci

Uoči beogradskog mitinga SNS-a, građani su u gomili autobusa iz svih krajeva Srbije izbrojali 43 vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća koji su prevozili mitingaše i čekali par sati da ih posle skupa vrate kući.

Optužbe da vlast koristi narodno dobro za promociju, gradski menadžer Goran Vesić je demantovao tvrdnjom da su autobusi uredno iznajmljeni i plaćeni, ne rekavši koliko je potrošeno.

Ozbiljna i potpuna kontrola troškova promocije propisana je zakonom, ali čelnik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović kaže da u stvarnosti ne postoji. On ističe da vlast uvek iskoristi ispod žita deo resursa državnih preduzeća.

Beli mag marketinga

Dragan Dobrašinović smatra da su sume potrošene u kampanji mnogo veće od stvarno prikazanih, a kako se kandidat vladajuće koalicije najviše promoviše, prvenstveno vlast treba da položi račun.
- Promocije kandidata su dosta skromne. Vučiću promocijom donekle parira samo Vuk Jeremić, ali je opozicioni kandidat i ne možemo da kažemo da troši javne resurse. Jeremić je primer da ni velike pare nisu garant ozbiljnog skoka popularnosti, jer je Ljubiša Preletačević Beli bez para napravio ozbiljnu kampanju i dobar rejting - kaže Dobrašinović.

- Vladajuća garnitura se osloni i na još neke javne izvore, što je u stvari potkradanje narodnih para. U tim manipulativnim promotivnim igrarijama niko se od političara ne pita šta košta kad plaća tuđim parama - kaže Dobrašinović za "Vesti".

Dobrašinović smatra da je da je ogroman novac bačen na kampanju u siromašnoj Srbiji mogao da bude mnogo korisnije upotrebljen.

- Mogao je da se usmeri u humanitarne svrhe, jer građani SMS porukama sakupljaju novac za bolesnu decu - naveo je Dobrašinović, uz ocenu da kampanja umesto ponuđenih rešenja za stanje u državi vrvi od praznih parola poput onih posle Drugog svetskog rata.

Naplata

"U istoriji ne samo ove zemlje, nego u istoriji moderne Evrope nije zabeležen slučaj da je neko s pozicije predsednika Vlade bio u kampanji za predsednika republike, koristeći sve resurse vlasti", ukazali su Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost.
Oni ističu da kada se pogleda mašinerija koju je pokrenuo SNS, sa hiljadama aktivista, postaje jasno da je potreban ili ogroman novac ili se u kampanji naplaćuje ono što je aktivistima dato u prethodnim godinama na vlasti.

Socijalni slučajevi izdašni donatori

A. Čukić
Skrivene stavke: Zlatko Minić

Zakon je precizirao obaveze izbornih takmaca, pa kako objašnjava Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija, sve na šta se troše budžetske pare mora da bude prijavljeno Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ipak, on ukazuje da postoje i skrivene stavke.

- Takozvani crni novac se obično koristi za prevoženje ljudi po mitinzima ili kupovinu glasova gotovinom koja se vadi iz kofera i isplaćuje. U to spada i dogovor političara i vlasnika TV stanica da se za recimo 30.000 evra datih na ruke u emisijama pojavljuju kao sagovornici funkcioneri jedne partije bez obzira na tematiku, pošto nije propisana ravnopravnost nastupa - objašnjava Minić za "Vesti".

Kandidati, prema njegovim rečima, ne smeju da troše na privatne stvari, a u izveštaju o troškovima kampanje moraju taksativno da navedu na šta je novac otišao da ne bi zarađivali na kandidaturi. Imaju prava na donacije koje moraju da budu javne i postoji propisana granica iznosa koji može dati pojedinac, ali i taj javni uvid pokaže i čudne stvari.

- Uoči vanrednih parlamentarnih izbora 2014. desilo da je mnogo pojedinaca uplatilo na račun SNS-a istovetan iznos od po 40.000 dinara. Još čudnije je da se kasnije ispostavilo da su neki od tih donatora primali socijalnu pomoć - kaže Zlatko Minić.

Godinama unazad su u predsedničku trku ulazili autsajderi praveći biznis od izbora, jer su sa 40.000 glasova, dolazili do para iz budžeta. Izmenama zakona, sada moraju da polože jemstvo da bi dobili sredstva, a pare ne vraćaju samo ako dobiju više od jedan odsto glasova.

- Novac iz budžeta ide kandidatima da bi što manje bili zavisni od privatnih izvora. Ta sredstva, prema zakonu, koriste se samo za kampanju. Šta ne potroše treba da vrate, što se retko dešavalo, jer većinom prikažu da su u dinar potrošili dobijeno - priča Zlatko Minić.

Fantomski spotovi

U štamparijama gde se štancuju plakati i flajeri zadovoljno trljaju ruke, a još su srećnije TV stanice na kojima se neprestano emituju spotovi.
Desilo se, međutim, da je u prošlogodišnjoj kampanji da je od 1.462 spota SNS-a na TV Hepi emitovano najmanje 249 što je potvrdio i monitoring Regulatornog tela za elektronske medije (REM).
TV Hepi niko nije platio za to, a mediji su navodili da je emitovanje na toj stanici naručila agencija MP medija. SNS je tvrdio da nije angažovao MP medija za taj posao, pa je priča stigla i do suda. Transparentnost Srbija je izračunala da je vrednost spornih emitovanih spotova na TV Hepi 62 miliona dinara, odnosno oko pola miliona evra.

Statista na mitingu

Rad na uličnim štandovima za deljenje promotivnog materijala nedeljno donose zaradu od 140 evra.

Mada se uoči prošlogodišnjih izbora pričalo da su vladajuće stranke povlačile radnike iz fabrika za prisustvo na mitinzima, sada društvenim mrežama kruži priča o iznajmljivanju radne snage.

Tako je jedna devojka oglasila da joj je agencija navodno ponudila 500 dinara da statira na predizbornom skupu SNS-a.

Neki su se odmah dosetili da prokomentarišu da je teško okupljati radnike u petak posle radnog vremena kada je bio zakazan skup.

2024 © - Vesti online