Ponedeljak 27.03.2017.
12:51
Danas

Misterija "Depoa 555": Zašto niko ništa ne zna o Titovom tajnom blagu?

wikipedia.org/Jože Gal
I dalje se ne zna šta je sa blagom: Jovanka i Josip Broz

Gordana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, objašnjava za list "Danas" da je postupak otvaranja depoa, odnosno popis i veštačenje Titove zaostavštine bio problematičan u nekoliko apsekata, dok prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević ističe da su popisani predmeti o kojima porodica ništa još ne zna "ukradena lična imovina".

"Depo 555" otvoren je u aprilu 2013, kada je predsednik Tomislav Nikolić oformio tročlanu komisiju na čelu sa savetnikom Oliverom Antićem, koja je popisala sadržaj sefa, ali bez prisustva advokata Brozovih i predstavnika Prvog osnovnog suda pred kojim se vodila ostavinska rasprava o Titovoj zaostavštini, zbog čega su pravni zastupnici imali brojne prigovore, tvrdeći da je sve urađeno mimo zakona.

- Mi smo tražili da sud, a ne komisija popiše stvari, kao i da sud bude odgovoran za njihovo čuvanje, ali od tog zahteva nije bilo ništa - navodi Spasojevićeva.

Ni u Višem sudu, kao ni u kabinetu predsednika Nikolića nisu odgovorili gde se trenutno nalaze predmeti iz Titovog sefa.

Veštak je utvrdio da većina čuvanih predmeta pripada porodici Karađorđević, zbog čega su i članovi dinastije zainteresovani za sudbinu pronađenih stvari.

- Sudovi su potvrdili da sdržaj sefa pripada našoj porodici, ali izgleda da niko nema hrabrosti da kaže "dođite i uzmite ono što je vaše". Sve predmete u "depou 555" nazvao bih ukradenom ličnom imovinom - rekao je prestolonslednik Aleksandar Karađoršević.

Kako su mediji pisali, u depou se nalazi zlato, nakit, drago kamenje, zlatnici, zbirka od 1.300 komada numizmatičkog novca, plavi safir ruske kraljevske porodice Romanov.

2024 © - Vesti online