Ponedeljak 27.03.2017.
00:06
Vestionline

Baltik u strahu od dogovora Putina i Trampa: Nećemo novu Jaltu!

Reuters
NATO avioni

Rusija planira velike vojne vežbe u Belorusiji

Nemačka borbena trupa NATO-a u Litvaniji izvodi manevre tokom posete visokih evropskih zvaničnika. Nakon ruskog prisajedinjenja Krima, NATO je poslao dodatne trupe u Litvaniju, Estoniju, Letoniju i Poljsku - kako bi sprečio potencijalnu rusku agresiju.

- Mi smo iz Norveške, Belgije I Holandije. Svi smo ovde prošli veoma intenzivne treninge. I spremni smo da sprečimo napad i odbranimo Litvaniju - kaže potpukovnik borbene trupe NATO-a u Litvaniji Kristof Huber.

Rusija ovakav razvoj situacije vidi kao bezbednosnu pretnju i planira da u septembru izvede veliku vojnu vežbu u susednoj Belorusiji. Ruske vojne vežbe i upadi u vazdušni prostor NATO-a zabrinjavaju baltičke zemlje, koje se oslanjaju na odbrambenu politiku NATO-a.

- Štitimo vazdušni prostor i granice NATO-a. I to ne samo od ruskih, već i drugih aviona koji ne poštuju pravila letenja - ističe Martin, komandant holandskog vazdušnog odreda NATO-a.

Američki predsednik Donald Tramp zahtevao je od članica NATO da izdvoje više novca za odbranu, i to su baltičke države podržale. Međutim, brinu da Tramp, po cenu boljih odnosa sa Rusijom, ne žrtvuje njihove interese.

- Nadamo se da ti odnosi neće stvoriti nove sfere uticaja, ne želimo Jaltu broj 2. I nadamo se da neće biti u suprotnosti sa međunarodnim pravom - naglasio je ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevič.

Litvanija preduzima mere koje uključuju i podizanje ograde na granici sa Rusijom, kod Kalinjingrada.

- Mislim da se treba pripremiti na najgore. Provokacije su moguće. Videli smo da je na granici sa Estonijom već kidnapovan oficir - rekao je ministar odbrane Litvanije Vadiotas Urbelis.

Kalinjingrad, koji se nalazi između Litvanije i Poljske, za Rusiju je strateški važan zbog Baltičke flote i balističkih raketa. Neke stanovnike ovakva situacija zabrinjava, Za svaki slučaj, baltičke zemlje pozvale su NATO da preduzme dodatne bezbednosne mere pre ruskih vojnih vežbi u septembru.

2024 © - Vesti online