Ponedeljak 27.03.2017.
00:53
nezavisne.com, Vestionline

"Bosna se ne kreće nigde, a pogotovo ne prema EU"

Reuters
Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović

- S obzirom na porast antievropskog raspoloženja unutar država članica, niz nerešenih pitanja u vezi sa migrantskom politikom Unije, povećanje nejednakosti između država članica u finansijsko-ekonomskom smislu, političke razlike i druge probleme, održati Uniju snažnom i učiniti je ponovo privlačnom, biće težak zadatak - istakla je Cvijanovićeva.

Predsednica Vlade RS vjeruje da će EU zaista i prerasti u koncept "Evrope sa više brzina", odnosno da će članice biti okupljene u različitim grupama, zavisno od stepena i vrste integracije, jer je to najrealnije rešenje.

Ona smatra da nije realno da se u takvim okolnostima, gde je EU suočena sa brojnim izazovima, a BiH u permanentoj krizi, može očekivati da BiH dobije status kandidata krajem ove godine, kako su to najavljivali političari sa nivoa BiH.

- To ne deluje realno. Priča o tome da nam se krajem godine smeši kandidatski status dolazila je uglavnom od onih političara koji misle da se prema EU ide tako što se pred kamerama i u društvu sa strancima govori o opredeljenosti za Evropu, a u praktičnom smislu ništa ne radi - kaže ona.

Prema rečima Cvijanovićeve, zemlja koja je svako malo u institucionalnoj blokadi i teškoj političkoj krizi, ne kreće se nigde, a pogotovo ne prema EU.

- To je realnost, bez obzira da li neko želeo ili ne želeo da se s tom istinom suoči - konstatovala je premijerka Srpske. 

2024 © - Vesti online