Ponedeljak 27.03.2017.
00:37
sputniknews.com, Vestionline

Putin čuva Rusiju: Cela zemlja "zatvorena" raketnim sistemima

Youtube/Dmitrij Kučvaljski
Ruski sistem S-400 (Foto: Ilustracija)

Početkom 21. veka protivvazdušna odbrana Rusije imala je "lokalni karakter".

- Bili su pokriveni samo važni ekonomski i vojni objekti - istakao je Kiseljov.

Do 2015. godine situacija se radikalno promenila u svim pravcima. U poslednjih nekoliko godina PVO je dobila više od 130 naprednih protivavionskih raketnih sistema koji nemaju pandane u svetu, kao što su "Pancir S1" i S-400.

Od 2012. godine grupa radio i protivraketnih trupa je udvostručena. Isto tako je više nego udvostručena grupa stanica sistema za upozoravanje na raketni napad, što je nakon ujedinjenja Krima omogućilo "da se popune sve rupe" u radarskom polju.

- Novi sistemi za upozoravanje su supersavremeni "Voronježi" koji brzo po sektorima prikupljaju podatke - objasnio je Kiseljov.

Što se tiče odbrane sa mora, 2013. godine Rusija je imala samo deset obalskih raketnih sistema, a do 2017. godine taj broj je stigao do 29. Oni se nalaze "tamo gde je to neophodno", na Kurilskim ostrvima, na Krimu, u Kaspijskom moru, u Baltijsku, Severomorsku, Vladivostoku, na Kamčatki i Čukotki, kao i na Arktiku.

Osim toga, lovačku avijaciju vazdušno-kosmičkih snaga čine supersonični lovci za sve vremenske prilike MiG-31BM.

U ponedeljak su se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu sastali sa japanskim kolegama i razgovarali, između ostalog i o pitanjima protivraketne odbrane. Šojgu je istakao da će ove godine Rusija završiti zatvaranje teritorije zemlje po čitavom opsegu raketnim sistemima "kako na kopnu, tako i na moru".

2024 © - Vesti online