Nedelja 26.03.2017.
15:53
Vestionline

Vučić doputovao u Moskvu, tražiće "Buk" od Putina

Tanjug
Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

U fokusu razgovora biće ekonomska saradnja Srbije i Rusije, ali i Srbije i Evroazijske unije.

U razgovoru sa predsednikom Putinom Vučić će predložiti da do leta, najkasnije jeseni, Srbija bude domaćin Samita Srbija - Evroazijska unija, uz učešće privrednika svih pet zemalja članica. Trenutno, 91 odsto od ukupne robne razmene Srbije sa Evroazijskom unijom odvija se sa Rusijom. 

Takođe je bitno da se liberalizuje izvoz mesa, živine, kao i da se osiguraju bolji uslovi za plasman sireva, šećera i cigareta. U prošloj godini Srbija je beležila rast izvoza u Rusiju za 9,7 odsto, ali još nije dostigla nivo iz 2014.zbog pada rublje.

Najviše se iz Srbije u Rusiju izvoze jabuke, a izvoz te robe zabeležio je prošle godine rast od 23 odsto i dostigao vrednost od 119 miliona dolara. Drugi po vrednosti proizvod koji izvozimo u Rusiju su ženske čarape, koje je Srbija izvezla u Rusiju u vrednosti od 68,2 miliona dolara, a slede lekovi i gume. 

Ukupan izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prošle godine je iznosio 299 miliona dolara. Najveći rast, u ovoj oblasti, beleži izvoz bresaka, nektarina, krušaka i jagoda. 

Što se vojne saradnje tiče, koja će, takođe, biti tema razgovora Vučića i Putina, ruskoj strani je iskazana molba za dobijanje povoljnih uslova za nabavljanje sistema "Buk", u cilju unapređenja sposobnosti protivvazdušne odbrane, nakon što je naoružanje hrvatske vojske "ojačano" balističkim raketama iz programa NATO.

2024 © - Vesti online