Sreda 30.06.2010.
13:44
Vestionline

Hrvati padaju u komu zbog zaraženih krpelja

U zagrebačku bolnicu Dr. Fran Mihaljević danas su primljena dva nova pacijenta koji se trenutno nalaze u komi posle uboda krpelja. Tako je ukupan broj onih kojima život visi o koncu porastao na pet.


''Primili smo još dva nova pacijenta koja se nalaze u komi posle uboda krpelja. Njihovo stanje je teško i očigledno je da se broj krpelja ove godine znatno povećao'', rekao je dr Bruno Baršić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević“.

On kaže da se radi o teškim paralitičkim oblicima krpeljnog meningoencefalitisa, kao i da je kod još jednog pacijenta zabeležen teži oblik pomenute bolesti, ali taj pacijent nije životno ugrožen.

Stanje pacijenata koji su ranije zapali u komu je i dalje teško i svi se i dalje nalaze na respiratorima. 

Najnoviji pacijenti su iz Vrbovca, ali žarište zaraze nalazi se na bjelovarskom području koje tradicionalno beleži veći broj uboda krpelja nego u ostalim delovima Hrvatske.

Lekari upozoravaju da bi najugroženije grupe (šumari i drvoseče) trebalo da se vakcinišu, a ostalim građanima savetuju da prilikom odlaska u šumu obavezno nose čarape i duge pantalone, uz korišćenje sredstava protiv uboda insekata.

2024 © - Vesti online