Nedelja 26.03.2017.
12:03
Vestionline, Tanjug

Šulc sa sestrom slavio pobedu: A, gde je gospođa Šulc?

Reuters
Nada se da će biti i zajedničkih nastupa sa suprugom: Martin Šulc

Gde je bila gospođa Šulc, poreklom Poljakinja, dok je njen muž u Berlinu osvojio 605 od 605 važećih glasova, njegova sestra sa bine za počasne goste jedva zadržavala suze radosnice, a ''drugovi'', kako socijaldemokrate sebe nazivaju, stojeći neprekidno aplaudirali četiri duge minute?     

Inge Šulc, prva dama Socijaldemokratske partije (SPD) kako je mnogi sada nazivaju, ostala je ovog vikenda, saznaju mediji, u njihovoj porodičnoj kući u Virzelenu na Donjoj Rajni i, po starom dogovoru, nije pratila svog muža ni kada je slavljen kao ''mesija socijaldemokrata''.

 - Ne zahtevaj ništa od mene što ja ne bih dobrovoljno dala, samo sa obrazloženjem - to je za tvoju službu' - rekla je jednom gospođa Šulc, arhitekta po struci, svom mužu, tražeći to i za njihovih dvoje dece, a on ispričao svom biografu Margareti Kopajnig. 

Inge Šulc retko prati svog muža u njegovim javnim nastupima, tako da se, u slučaju da Šulc bude izabran za kancelara, skoro ništa, u tom pogledu ne bi promenilo, pošto i muž aktuelnog kancelara Angele Merkel, profesor hemije Joahim Zauer, svoju ženu prati samo u izuzetnim situacijama, uglavnom, prilikom poseta američkih predsednika ili pri otvaranju Vagnerovog muzičkog letnjeg festivala u Bajrojtu.      

Supruga Martina Šulca je od svog muža zahtevala striktnu podelu na porodicu i politiku i, dok je on bio predsednik Evropskog parlamenta, pokazala čeličnu disciplinu u tom pogledu, a i u ovoj, veoma važnoj fazi njegove političke karijere, ostaje se u porodici Šulc pri dogovorenom - tako da neće biti zajedničih izbornih nastupa supružnika. 

Sam Šulc je najavio da neće biti zajedničkih nastupa i tako će, za razliku od svog ''druga'' i neuspelog izazivača Merkelove na prošlim izborima, Pera Štajnbrika, bez javne podrške svoje žene ići u borbu za kancelarsku fotelju. 

Kako privatno živi Šulc, iz čijeg se života zna da je nekada bio alkoholičar, da nema visoko obrazovanje ili da voli sport, pokazuju, možda i najbolje, retke fotografije sa suprugom, na kojima se - kažu poznavaoci - vidi povezanost dvoje ljudi koji decenijama žive zajednički život. 

Supruga Inge, mlađa godinu dana od Šulca, potiče iz Poljske i njeni roditelji su u Nemačku emigrirali kada je ona bila beba. 

Posle škole, ona je studirala arhitekturu, sa akcentom na bašte i prirodu, a svog muža upoznala na jednom zajedničkom projektu gradskog parlamenta o borbi protiv nezaposlenosti mladih...Šulc je već bio član parlamenta i bio je tvorac tog koncepta, iz osamdesetih godina, protiv nezaposlenosti mladih... 

- Tada sam upoznao tu mladu ženu i sa njom sam, već 30 godina u braku...-  ispričao je Šulc u svojoj biografiji, koja je izašla lane. 

Za bračni par Šulc kaže se da su stalno u kontaktu kada je on van kuće i da zajedničko vreme provode veoma intenzivno. 

Sam Šulc je rekao da se ne radi o kvantitetu u pokazivanju, već u kvalitetu zajedništva. 

Za Inge Šulc se kaže da je, uprkos uzdržanosti, lojalna podrška svom mužu. 

- Znanje da imam podršku porodice je za mene pravi životni eliksir - rekao je Šulc, koji je među svojim socijaldemokratama i tradicionalnim biračima, naročito posle ovonedeljnog izbora za šefa SPD, izazvao pravu ''Šulc-euforiju''. 

Da li će on 24. septembra i pobediti Merkelovu i postati novi nemački kancelar, otvoreno je pitanje, posebno, ako se zna da je ona ''politička kćerka'' bivšeg kancelara-rekordera Helmuta Kola, koji je skoro dve decenije vladao Nemačkom. 

2024 © - Vesti online