Subota 25.03.2017.
16:58
Vestionline, Tanjug

Nova eskalacija odnosa između Bugara i Turaka na samoj granici

Reuters
Bugari protestuju zbog otvorene podrške Ankare pozamašnoj turskoj manjini u Bugarskoj

Nacionalisti su najavili da će na granici ostati do glasanja, prenosi AP uz ocenu da protesti označavaju novu eskalaciju odnosa između Bugarske i susedne Turske zbog otvorene podrške Ankare novoj partiji koja predstavlja pozamašnu tursku manjinu u Bugarskoj.

Demonstranti stoje sa strane puta, ali su upozorili da će ponovo blokirati saobraćaj ako glasači iz Turske nastave da pristižu. 

Bugarski nacionalisti tvrde da turski zvaničnici primoravaju glasače iz dijaspore da podrže DOST, protursku partiju koja prvi put učestvuje na opštim izborima i, kako nacionalisti smatraju, predstavlja pretnju po bugarske interese. 

Demonstranti su u petak, po drugi put ove nedelje, blokirali saobraćaj na granici sa Turskom, primoravši putnike da izađu iz autobusa i pređu granicu pešice, dok televizijski snimak pokazuje da su prema nekima primenjivali i silu. 

Vlada u Sofiji je juče odžala hitan sastanak i poslala obimne policije snage da otklone blokadu i ponovo uspostave saobraćaj na bugarsko-turskoj granici, a tom prilikom nije prijavljeno da je iko povređen. 

Oko 10 odsto od 7,2 miliona Bugara su turskog porekla ili su muslimani, a više od od 300.000 ih je trajno naseljeno u susednoj Turskoj, ali i dalje imaju bugarski pasoš i pravo glasanja u Bugarskoj, navodi američka agencija. 

Napeti odnosi su izazvali i razmirice između predsednika Bugarske i Turske, pa je tako turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u četvrtak kritikovao ono što je nazvao pritiskom na tursku manjinu u Bugarskoj uoči glasanja. 

Na to mu je ubrzo odgovorio bugarski predsednik Rumen Radev, poručivš da njegova zemlja neće prihvatiti lekcije o demokratiji od Turske.

2020 © - Vesti online