Subota 25.03.2017.
13:21
Vestionline

Makedonija: Gruevski ne da vlast jer će ići u zatvor?

Reuters
Nikola Gruevski

- Ako je to motiv, to znači da dugo vremena neće biti kompromisa - ocenio je Vajgl, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju. Vajgl je bio u delegaciji EU, na čelu sa evrokomesarom za proširenje Johanesom Hanom, koja je 21. marta u Skoplju pokušala da sa liderima stranaka nađe način za izlazak Makedonije iz krize.

Protiv Gruevskog specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi nekoliko istraga pod sumnjom da je počinio krivična dela tokom 10 godina na premijerskom mestu, a podignuta je i jedna optužnica. 

VMRO DPMNE je u subotu ujutro izdala saopštenje u kome negira da je Nikola Gruevski dao takvu izjavu na sastanku sa Hanom i trojicom evroposlanika - Vajglom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom i traži od Vajgla da se ogradi od svoje izjave.

U Skoplju i drugim gradovima Makedonije svakodnevni su protesti od kraja februara, kada je Gruevski pozvao građane da "odbrane državu" koju, kako smatra, ugrožava nova parlamentarna većina koju je formirao suparnički SDSM Zorana Zaeva sa albanskim strankama. 

Gruevskog je podržao i predsednik Republike Đorđe Ivanov koji je odbio da Zaevu dodeli mandat za formiranje vlade iako ima poslaničku većinu, jer smatra da se prihvatanjem zahteva albanskih partija radi protiv interesa Makedonije.

2024 © - Vesti online