Subota 25.03.2017.
08:56
Vestionline

Terorista iz Londona klao Srbe u Bosni

Tanjug/AP
Kalid Masud bio pripadnik zloglasnog odreda El Mudžahid

Postoji spisak od 1.774 boraca odreda "El mudžahida", među kojima je i Masudovo ime.

Dodaje se da je on, kao islamski "sveti ratnik", u Bosnu došao 1. maja 1993. kada se priključio arapskim borcima iz tog odreda koji se nalazio pod komandom Trećeg korpusa tzv Armije BiH.

Kako se navodi, njega su početkom 1990-ih radikalizovali poznati vehabijski lideri Abu Hamza al Misri i Omar Bakri Muhamed.

"Reč je o ljudima koji su početkom građanskog rata u BiH odigrali presudnu ulogu u formiranju zloglasnog odreda 'El mudžahid' koji je delovao u sklopu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH i koji se 'proslavio' stravičnim zločinima nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima", piše "Blic" pozivajući se na izvore obaveštajno-bezbednosnih struktura.

Prenosi se i izjava člana Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, Dževada Galijaševića, da je i prema njegovim podacima Halid Masud za vreme rata u BiH bio pripadnik "El mudžahida".

Galijašević kaže da je Halid Masud, koji je uz svoje ime imao i dodatak Abdula, koji su koristili mnogi pripadnici tog odreda, iz Bosne otišao tek 25. decembra 1995.

Prema rečima Galijaševića, gotovo svi veliki teroristički napadi u Evropi i SAD imali su neku vezu sa Bosnom i Hercegovinom - ili su teroristi učestvovali u ratu u BiH, ili su imali njeno državljanstvo, ili koristili oružje nabavljeno u BiH.

- To je nasleđe koje nam je ostavila politika Alije Izetbegovića i SDA, koji su belosvetski šljam i psihopate raznih vrsta doveli da ovde stvaraju islamsku državu. Poslednji teroristički napad u Londonu samo je još jedan u nizu dokaza gde nas je dovela takva politika - kaže Galijašević.

2024 © - Vesti online