Sreda 30.06.2010.
11:00
Tanjug, Mondo

Uhapšen direktor Instituta za onkologiju

Nenad Borojević

Pored Borojevića, lisice su stavljene na ruke načelniku Odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije Zoranu Bekiću, načelnici apoteke tog Instituta Ivani Popović i zameniku direktora Instituta Zoranu Tomaševiću. Uhapšeni su i direktor preduzeća Roš DOO Beograd Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora preduzeća Farma svis Beograd Andrej Soretić i menadžer preduzeća Astra Zeneka iz Beograda Predrag Marinković.

Osumnjičeni Borojević, Bekić, Tomašević i Popović su u periodu od marta 2007. godine do kraja 2009. godine primili mito u iznosu od više od 40 miliona dinara i 150.000 evra, navodi se u saopštenju.

"Oni su osumnjičeni da su pacijentima prepisivali više lekova nego što je potrebno kako bi povećali potrošnju lekova", rekao je Dačić na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbednost.

Borojević je poznat po tome što je "obavestio nadležne organe" o proneveri 37 miliona dinara iz humanitarnog fonda Katarine Rebrače (38).

Predsednica Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" i Modne agencije "K models", uhapšena je početkom aprila.

Najveći projekat njenog fonda za 2008. godinu bio je prikupljanje sredstava za kupovinu tri digitalna mamografa za onkološke institute u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Od 2007. Fond je prikupljao sredstava neophodna za opremanje ambulantnog bloka na prvom spratu Instituta za onkologiju i radiologiju.

Borojević je naveo u vezi da tim slučajem da između Instituta i Fonda "Katarina Rebrača“ nije postojao nikakav ugovor i da fond nije uplaćivao nikakva finansijska sredstva na račun te medicinske ustanove.

Ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, izjavio je da je o hapšenju direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije saznao iz medija:

2024 © - Vesti online