Sreda 30.06.2010.
11:13
Tanjug

Iranski naučnik "pobegao" američkim agentima

Šahram Amiri



Šahram Amiri, univerzitetski istraživač koji radi za iransku Organizaciju za atomsku energiju i koji je nestao tokom hodočašća u Saudijskoj Arabiji pre godinu dana, izjavio je na video-snimku koji je danas prikazala iranska državna televizija da je pobegao u američku državu Virdžiniju i da se sada nalazi u bekstvu.


U video-snimku, čovek koji tvrdi da je nestali naučnik kaže: "Ja, Šahram Amiri, sam državljanin Irana i pre nekoliko minuta uspeo sam da pobegnem američkim agentima u Virdžiniji. Trenutno pravim ovaj snimak na sigurnom mestu i mogu biti uhapšen svakog minuta".


Ovo je treći video-snimak koji se pojavljuje za poslednje tri sedmice. U prvom se kaže da je otet, a u drugom da živi u Arizoni.


SAD demantuju da su ga otele, međutim, američka televizija ABC News javila je u martu mesecu da je Amiri prebegao i da pomaže CIA oko kontroverznog iranskog nuklearnog programa, preneo je Bi-Bi-Si.


Stejt department je odbio da kaže da li se Amiri nalazi u SAD.


On kaže takođe da je prvi snimak u kome kaže da je otet i mučen autentičan, a da je drugi snimak u kome on navodno tvrdi da je slobodan i da želi da nastavi obrazovanje u SAD postavila američka vlada na Jutjubu.

2024 © - Vesti online