Sreda 30.06.2010.
08:10
Srna

Nicović: Napad iz Bugojna čeka i Srbiju

Marko Nicović

"Ubrzano je povezivanje i aktivnosti svih ekstremnih muslimana koji se usmeravaju na jugoistok Evrope. Ići će agresivno u osvajanje teritorije. Saudijska Arabija i Iran finansiraju takav plan u celom svetu. Možemo očekivati pojačavanje sličnih naloga iz inostranstva", rekao je Nicović za "Glas Srpske".

Prema njegovim rečima, motivi i ciljevi terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu su opravdavanje novca koji su pripadnici radikalnog islamskog pokreta dobili iz inostranstva.

"Pokrovitelji ekstremnih muslimanskih pokreta su u Saudijskoj Arabiji, Turskoj, Iranu, Pakistanu, Avganistanu. Osim terorističkih napada, treba očekivati i da oni počnu da se tuku između sebe za prostore, gde će izvoditi svoje akcije. Time će dokazivati da su aktivniji od druge grupe u istoj ili drugoj državi", naveo je Nicović.

On je dodao da je Bugojno tek početak i da će se uskoro dešavati još sličnih slučajeva, a da će bezbednosne agencije BiH, Srbije i Hrvatske morati mnogo iskrenije da sarađuju na tom polju jer su ekstremi opasnost za svaku od tih država.

"Vreme je i da se organizuje multinacionalni centar za praćenje ekstremnih muslimanskih organizacija na prostorima jugoistočne Evrope", zaključio je Nicović.

U terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Bugojnu u nedelju, 27. juna, poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povređeno.

2024 © - Vesti online