Petak 24.03.2017.
18:01
S. Janković - Vesti

Lavrov: Odnosi sa SAD na "čekanju"

Tanjug
Stend baj sa Amerikom: Sergej Lavrov

- Naše američke kolege, nova administracija do sada nije ispunila sve što je za sada neophodno u Stejt departmentu, u ministarstvu trgovine i drugim predstavništvima. Stoga smo trenutno u stanju stend baja - objasnio je Lavrov u važnom govoru pred polaznicima Vojne akademije generalštaba oružanih snaga Rusije.

Tramp i Marin le Pen nisu marginalci

Govoreći o ličnostima iz sveta politike koje su trenutno u žiži interesovanja, a pritom često napadane, Lavrov je kazao da predsednik SAD Donald Tramp i kandidatkinja za predsednika Francuske Marin le Pen nisu "marginalci" i "populisti".

- Ne bih ni Donalda Trampa ni Marin le Pen nazivao marginalcima, makar zato što u potpunosti odgovaraju principima na kojima su izgrađene i američka i francuska država - kazao je Lavrov pitomcima.

On je dodao da pogrdna karakteristika "populisti" takođe ne odgovara Trampu i Le Penovoj i da bi ih pre okarakterisao kao - "realiste i antiglobaliste".

Spremni za razgovor o razoružanju

Rusija je spremna da razmotri mogućnost daljeg smanjenja nuklearnog potencijala, izjavio je Lavrov i dodao da to važi samo ako se uzmu u obzir svi faktori koji utiču na stratešku stabilnost, a ne samo broj strateškog ofanzivnog naoružanja, rekao je Lavrov na pomenutom skupu u Vojnoj akademiji.

On objašnjava da su u poslednje vreme značajno aktivirani napori da se nuklearne države primoraju da odbace nuklearno naoružanje.
- Apsolutno je jasno da još nije došlo vreme za to - ocenio je Lavrov.

Predstavnici Pentagona ranije su izjavili da SAD ne ide u korist da odbace sporazum START-3, jer će u tom slučaju postojati opasnost od nove trke u naoružanju.

On predviđa smanjenje strateških (raketa) nosača na obe strane do 700 jedinica i redukovanje broja nuklearnih bojevih glava na 1.550.

Ništa od mira u Ukrajini

Šef ruske diplomatije smatra da se za sada ne vide perspektive realizacije sporazuma Minsk-2 (oko smirivanja situacije u Ukrajini) i za to optužio vlasti u Kijevu.
- Perspektive rešavanja (ukrajinske krize), realizacija sporazuma iz Minska za sada, pošteno govoreći, nije na vidiku - tvrdi Lavrov. Po njegovim rečima, ukrajinsko rukovodstvo nema političku volju i realistično shvatanje budućnosti zemlje. Razlog tome je što Kijev pokušava da nađe puteve za rešenje problema ne na osnovu pragmatičnih interesa, već "po ukazima spoljašnjih sponzora koje ne zanimaju težnje Rusije i Ukrajinaca", rekao je Lavrov.

2024 © - Vesti online