Sreda 30.06.2010.
12:00
N. Jokić - Vesti

Srbija partner, a ne član NATO?

NATO ima krajnje praktičan pristup: ako Srbija uđe u NATO dobro je; ako ne uđe važno je da je okružena članicama Alijanse, da je sa njom zaključeno Partnerstvo za mir, ugovor o razmeni poverljivih informacija i da postoji garancija da Beograd neće priređivati neugodna iznenađenja. Što se Moskve tiče, njoj je dovoljno da Srbija zvanično ne uđe u NATO.

DOGOVOR U PRIŠTINI: General Miloje Miletić i general Markus Bentler ( u sredini)


 

Ostaje pitanje zašto su neki članovi srpske vlade i neki analitičari u Srbiji veći "natovci" od NATO-a?


- Vidite, Austrija i Švajcarska su članice Partnerstva za mir i nemaju nameru da postanu članice Alijanse - rekao je sagovornik iz NATO-a odgovarajući na pitanje da li je neutralnost proklamovana 2007. u Skupštini Srbije zapravo utopija, pošto je reč o Balkanu.


Ključno pitanje za odnose NATO-a i Srbije jeste pitanje "kooperativnosti" Beograda po pitanju Kosova. NATO očekuje da Beograd podrži Srbe na Kosovu da učestvuju u radu tamošnjih samoproglašenih vlasti. U NATO-u kažu da su svesni da bi preterano insistiranje na učlanjenju Beograda u NATO u Srbiji moglo da bude politički kontraproduktivno i dovede na vlast tvrdu liniju.
 

Kosovo deo slagalice


Odnos između Rusije i NATO-a predstavlja strateško-političku slagalicu u kojoj je Kosovo samo jedan element koji nije od najvećeg značaja. Od rasporeda elemenata u toj slagalici zavisiće koliko i kako će Rusija biti zainteresovana za pitanje Kosova.

- Naša vrata su otvorena za Srbiju, ali mi smo svesni koliko je to pitanje osetljivo za Srbe. Svesni smo da će sve dok pitanje Kosova ne bude rešeno - NATO biti vezivan za Kosovo - kaže naš sagovornik.

On ističe da se iz tih razloga NATO izričito ne izjašnjava o statusu Kosova - sve zemlje NATO-a nisu samoproglašenu nezavisnost ni priznale.


Drugi sagovornik "Vesti", ruski diplomata, kaže da Moskva veruje Tadiću kada kaže da je Srbija neutralna.


- Što se tiče Moskve, Srbija bi mogla da ostane u Partnerstvu za mir i bude neutralna, kao Austrija. Važno je da NATO nije cilj spoljne politike Beograda - odgovorio je ruski diplomata u Briselu.


Ruski predlog o uspostavljanju "nove bezbednosne" arhitekture u Evropi Amerikanci proučavaju opeterećeni sa jedne strane podozrivošću prema Moskvi nasleđenom iz hladnog rata, a sa druge praktičnim potrebama za promenama proizišlim iz ekonomske krize i zaglibljivanja u ratove u Iraku i Avganistanu.


- Vojna pitanja povezana su s energetskim, a za početak Moskva traži da Alijansa jasno kaže da li je za nju Rusija neprijatelj - rekao je "Vestima" ruski diplomatski izvor.
 

Oprezno s Moskvom


Sagovorniku "Vesti" iz NATO poznato je da Moskva ne podržava širenje Alijanse.
- Rusi ne vole naše širenje. Sa njima razgovaramo i o Balkanu ali ne previše često - rekao je on.

2024 © - Vesti online