Četvrtak 23.03.2017.
16:28
Vestionline

Zaprepašćujuće je da na Balkanu više vole neke druge nego EU

Tanjug/AP
EU barjak se sve ređe vije na Balkanu

Lajčak je u intervjuu za Novi magazin rekao da je "zaprepašćujuče" da "drug akteri" imaju bolji odziv stanovništva Zapadnog Balkana od Evropske unije iako su znatno manje uložili u njega.

- Osvrnuo bih se na zaključke samita u Solunu u junu 2003. koji je regionu Zapadnog Balkana dao jasnu evropsku perspektivu. Međutim, ispunjavanje tih zaključka ima opadajuću tendenciju, uprkos tome što smo u region bez presedana uložili velika sredstva, i to ne samo finansijska. EU se na ovaj način udaljava od prostora koji je za nju prirodan. To se vidi po zauzimanju pozicija drugih aktera u regionu koji dobijaju sve veću podršku - rekao je Lajčak.

On je rekao da je sve prisutnija frustracija stanovništva regiona zbog malo opipljive EU, ocenjujući da je Unija sve manje ozbiljan sagovornik u vezi s proširivanjem zbog manjka strateška komunikacija EU i Zapadnog Balkana.

- Zaprepašćujuće je da drugi akteri sa neuporedivo manjim ulaganjem (finansijskim i drugim) dobijaju izrazitiji odziv stanovništva, pa zatim i političkih elita. Ova pojava je posledica nejedinstva EU, raznih delimičnih pogleda na integraciju Zapadnog Balkana u EU, često motivisanih kratkoročnim unutrašnjepolitičkim ciljevima, bez dugoročne vizije i prepoznavanja strateških interesa EU - rekao je Lajčak.
 

2024 © - Vesti online