Četvrtak 23.03.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti

Pilota nevidljivog spasao prijatelj

youtube.com/Jugoslavija04
Pukovnik Zoltan Dani

Pukovnik Dani će biti i jedan od sagovornika u vikend broju "Vesti" u kom se bavimo istraživanjem "Gde su heroji odbrane otadžbine danas".

Za ovu priliku, u susretu s čelnicima naše kompanije, pukovnik Dani je za naše čitaoce otkrio do sada neispričanu priču o spasavanju oborenog američkog pilota Dejla Zelka, 27. marta 1999. godine.

Helikopter udario u dalekovod

- Tek kasnije, kada smo se upoznali i sprijateljili ispričao mi je da američka vojska nije ono što smo mislili, a on je to osetio na sopstvenoj koži. Još dok se spuštao padobranom, oko 20.42, uspostavio je vezu sa Avaksom i zavapio: "Mejdej, Vega 31, mejdej". Vega 31 mu je bilo kodno ime.

Pola sata kasnije krenula su tri helikoptera sa aerodroma u Tuzli da ga spasu, ali je jedan udario u dalekovod, pa su se vratili.

Kada je krenuo drugi tim, iznenada se na toj frekvenciji pojavio još jedan Vega 31 glas, ali sa druge lokacije.

Operacija je ponovo stopirana, a komanda je izdala naređenje da niko ne sme da odgovara na pozive s tim kodnim imenom.

Pivo lozinka

Posle nekoliko sati agonije, Zelka je u očaju počeo da koristi i ostale frekvencije radio-stanice moleći da mu se bilo ko javi.

Javio se glas koji se predstavio kao Fredi. Ispostavilo se da mu je to drug sa Akademije, pilot aviona cisterne.

Kada je Zelka odgovorio Frediju koja mu je kodna oznaka, ovaj je rekao: "Izvini, ne smem da pričam s tobom".

Tek na uspaničenu molbu da mu pomogne, počeo je da ga proverava.

- Ključna reč kojom je Zelka potvrdio svoj identitet bila je vrsta piva koju su pili na poslednjem roštiljanju. Posle tog odgovora njegov drug je prekršio naređenje i pozvao spasilački tim - kroz smeh se priseća Zoltan Dani.

2024 © - Vesti online