Sreda 22.03.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti

Mladića čekaju ruski lekari

A. Čukić
Ratku se pogoršalo zdravlje: Darko Mladić

- Tribunal je o tome obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije koja je dala garancije. Očevi advokati su već podneli podnesak u kom traže da haški sud po hitnom postupku odluči po zahtevu da on što pre bude prebačen u Moskvu - kaže za "Vesti" Darko Mladić.

On kaže da se zdravstveno stanje njegovog oca pogoršalo nedavno, a da se u to uverila i njegova porodice kada je bila u redovnoj poseti.

- Na njegov rođendan, 12. marta, posetili smo ga Bosa (supruga Bosiljka), ja i unuk Stefan koji ima 11 godina. Kada je video unuka malo je živnuo, propitivao ga je kako je u školi i savetovao da mora marljivo da uči, a onda mu je pokazivao kako da igra šah. Međutim, veoma brzo se zamorio i na iznenađenje svih nas je zamolio da ode do svoje ćelije kako bi se odmorio - priča Darko Mladić.

On nije mogao da kaže da li očekuje da će Tribunal pozitivno rešiti zahtev da njegov otac bude privremeno prebačen na lečenje u Rusiju, ali je istakao da su advokati u svom podnesku naveli da bi svaka drugačija odluka bila pogubna.

- Advokati su podsetili da je Haški tribunal u slučaju generala Kovačevića i Slobodana Miloševića već imao pogrešnu procenu koja je dovela do tragičnog ishoda, pa su izrazili nadu da se to neće ponoviti - ističe Darko Mladić.

Beogradski advokat Branislav Tapušković, koji je u Tribunalu neko vreme bio pravni savetnik Slobodana Miloševića, kaže da je suštinski najmanje bitno da li će general Mladić biti prebačen u neku rusku ili drugu medicinsku ustanovu, zato što je najvažnije da bude hitno hospitalizovan.

- Suštinski je nebitno da li će biti lečen u bolnici u Holandiji ili Moskvi, ali čovek sa dva infarkta i dva moždana udara za sobom ne može da se leči u ambulanti zatvora i sve drugo je nevažno - kaže Tapušković.

Neoprostiva greška

Tapušković tvrdi da bi slobodan Milošević bio živ da je Haški tribunal dozvolio da odmah bude prebačen u bilo koju bolnicu.
- Takva greška jednostavno ne sme da se ponovi - izričit je Tapušković.

2024 © - Vesti online