Sreda 22.03.2017.
13:38
Vestionline

Rusi tvrd orah, ne žele ništa iz Turske

pixabay.com
 

- O pitanju potpunog ili delimičnog ukidanja ograničenja za tursko voće i povrće trebalo bi da se razgovara zajedno sa uklanjanjem kontrasankcija za ruske proizvode sa turske strane - izjavila je portparolka tog regulatornog organa Julija Melano.

Turska je, kako podseća Raša tudej, prošle nedelje uvela carine na uvoz ruske pšenice i kukuruza, učinivši tako izvoz ruskih preduzeća visoko neprofitabilnim. 

Rusija će, takođe, zadržati na snazi zabranu uvoza turskog smrznutog mesa i piletine, kao i uvoza paradajza, krastavca, grožđa, jabuka, krušaka, jagoda i drugog voća i povrća. 

Ruska vlada je 1. januara 2016. godine zabranila uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Turske, kao odgovor na tursko obaranje ruskog vojnog aviona u Siriji u novembru 2015. godine. 

Osim toga, uvoz određenih kategorija biljnih proizvoda iz Turske, kao što su biber, plavi patlidžan, zelena salata, tikvice i bundeva, zabranjen je zbog fitosanitarnih razloga. 

U oktobru prošle godine, Rusija je delimično ukinula zabranu na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Turske i dozvolila je uvoz određenog voća.

2024 © - Vesti online