Utorak 29.06.2010.
18:21
Srna

Lajčak: Ne spominjite zločine!

"Kada govorite o sadašnjim otvorenim političkim pitanjima, nemojte govoriti o prošlim zločinima. Time neka se bave sudski organi, a dužnost političara je traženje rešenja iz sadašnjosti", rekao je Lajčak, dodajući da se u EU malo govori o prošlosti.

Govoreći o harmonizaciji unutrašnjih političkih snaga tokom prvog predavanja na Političkoj akademiji HDZ-a BiH u Mostaru, Lajčak je naveo da politički lideri moraju redukovati svoj stranački i tehnički subjektivizam i egoizam radi dostizanja zajedničkog cilja.

"Politički lideri koji nisu spremni za takvu vrstu redukcije nisu spremni ni za delovanje unutar EU", poručio je Lajčak, koji je bivši visoki predstavnik u BiH.

On je dodao da je regionalna saradnja jedan od najkorisnijih instrumenata za stabilnost, dodajući da se već danas mora razmišljati o tome, da bi se dalo do znanja "da se spremno za kompromis", jer je svaki vid saradnje vrlo rado viđen u Briselu.

Prema Lajčakovim rečima, BiH predstavlja najveći izazov za Uniju jer u njoj dolazi do najveće stagnacije reformskih i integracionih procesa.

"EU ne može sebi priuštiti luksuz da primi grupu država sa nerešenim međusobnim odnosima. Nismo naivni niti nerealni da ne znamo da i u budućnosti neće nedostajati različitih pogleda na prošlost, ali to ne sme predstavljati kočnicu osnovnih pozitivnih procesa", istakao je Lajčak, navodeći da u regionalnoj saradnji ima i pozitivnih signala.

2024 © - Vesti online