Sreda 22.03.2017.
00:22
blic.rs, Vestionline

Trampova administracija nikada nije udarila ovakav šamar NATO-u

Reuters
Donald Tramp ispalio NATO zbog Kine

Američki saveznici zabrinuto su dočekali ovu vest, protumačivši je kao stavljanje interesa istočnih sila ispred njihovih, uprkos tome što, barem zvanično, za SAD imaju daleko veću važnost. Vest o Tilersonovim planovima saopštila su četvorica visokih zvaničnika Trampove administracije.

Britanski "Telegraf" navodi da je ovakva odluka američkog šefa diplomatije možda nagovestila da administracija Donalda Trampa planira tektonsku promenu politike, te da će odnose sa velikim silama staviti ispred interesa manjih zemalja, koje su svoju bezbednost stavile u ruke Vašingtona.

Britanski "Telegraf" navodi da je ovakva odluka američkog šefa diplomatije možda nagovestila da administracija Donalda Trampa planira tektonsku promenu politike, te da će odnose sa velikim silama staviti ispred interesa manjih zemalja, koje su svoju bezbednost stavile u ruke Vašingtona.

Hvalospevi Donalda Trampa na račun Vladimira Putina već su opšte poznata stvar, kao i to da je Reks Tilerson za vreme direktorskog mandata u "Ekson mobajlu" imao tesne poslovne veze sa Rusijom, te da je čak dobio i odlikovanje od Putina lično. Ove činjenice dodatno su podgrejale strah američkih saveznika da će u novoj eri diplomatskih odnosa SAD i Rusije oni biti ostavljeni na na cedilu.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner nije mogao da potvrdi planove Reksa Tilersona za april, ali se zato oglasio jedan od bivših zvaničnika Bele kuće, iz koje poslednjih meseci informacije cure kao iz pokvarene slavine.

- Tilersonovi planovi samo dokazuju da je administracija Donalda Trampa bliska Rusiji. Lično mislim da Amerika ne bi smela svoje prve poslove da sklapa sa autokratama. Predsednik bi morao da počne poslovne odnose sa velikim demokratskim zemljama, a NATO je njihov bezbednosni garant - rekao je zvaničnik za "Njujork tajms", zahtevajući da ostane anoniman.

Svaka poseta visokog američkog državnika Rusiji biće pod lupom javnosti, naročito nakon što je direktor FBI Džejms Komi u ponedeljak uveče izjavio da FBI istražuje mogućnost tajnog dogovora Kremlja i Trampovih šefova predsedničke kampanje, iako za to sada ne postoji nijedan čvrst dokaz.

U međuvremenu, Donald Tramp ne odustaje od svojih stavova, te je tako čak i na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel insistirao da "članice NATO alijanse plate svoja dugovanja" (minimum 2% BDP-a a odbranu), a nedugo zatim na Tviteru i direktno prozvao zvanični Berlin, napisavši da "Nemačka duguje ogroman novac Americi".

Bivši diplomata Severnoatlantske alijanse u razgovoru za "Vašington post" izjavio je da "ipak postoji nada da će Reks Tilerson pronaći vremena da poseti i Brisel ako se, recimo, promeni datum sastanka NATO alijanse".

- Ključno je zadržati jedinstven, čvrst stav prema Moskvi. S obzirom na izazov koji predstavlja Rusija, jako je važno da i Evropa i SAD imaju isto stajalište, ako je to ikako moguće - rekao je diplomata.

2020 © - Vesti online