Utorak 10.11.2009.
15:38
jutarnji.hr

Split: Lečili leukemiju, umrla od gripa

Splitska bolnica

Prema rečima Nevena Pavlova, načelnika Dečjeg odeljenja, devojčica je u bolnicu stigla u četvrtak sa smetnjama koje su upućivale na leukemiju. Prema rečima roditelja tegobe su primetili samo dan ranije. U bolnicu je primljena u febrilnom stanju, malaksala i neraspoložena.

 
Celokupna krvna slika kod deteta je bila tako niska da joj je istog dana utvrđena dijagnoza, akutna limfatična leukemija, kaže dr Pavlov.


Devojčica je dobila transfuziju i započelo se sa terapijom, ali uprkos svemu istog dana je i preminula. Naknadno je utvrđeno da je bila zaražena i virusom H1N1.

Vest o smrti trogodišnje devojčice od novog gripa tek u utorak je potvrdio hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović. To je druga potvrđena žrtva virusa H1N1 u Hrvatskoj. Prošle subote u Splitu je umro Luka Matovac (61). Za muškarca koji je preminuo u Zagrebu od posledica infarkta još nije potvrđeno da je bio zaražen virusom novog gripa.


Na pitanje da li je možda jaka terapija kojom se leči leukemija dodatno otežala već i onako loše opšte stanje organizma, dr. Pavlov je rekao:


"Reč je naprosto o ekstremnom slučaju, kombinaciji koja svakoga može stajati života. Virusna infekcija je oslabljeni organizam dovela u stanje iz kojeg se, na žalost, nije mogla vratiti".


Prema bolničkim podacima dete nije bilo pacijent bolnice, od ranijih zdravstvenih teškoća poznato je da je krajem oktobra imala infekciju disajnih puteva, no to je izlečeno i prema medicinskoj dokumentaciji, drugi zdravstveni problemi nisu evidentirani.

2024 © - Vesti online