Utorak 21.03.2017.
04:30
Vestionline

"Šetnja" najopasnijom stazom na svetu (VIDEO)

youtube.com/Thrillseekers Anonymous
Ova staza nije za svakoga

Kaminito del Rej nalazi se u planinama Malage, između tri grada - Alora, Antekera i Ardalesa. Ova staza je jedna od najopasnijih, ali je dobro zaštićena, pa nije bilo nekih velikih nesreća.

Tačnije, prema nekim istraživanjima, samo četiri osobe su poginule otkad je staza otvorena za pešake, ali ne "zaslugom" loše staze, već zbog njihove upornosti da se dokopaju vrha planine, koji je bio izvan pešačke zone.

Otvorena je za posetioce željne adrenalina tokom cele godine, a prizor koji se pruža je spektakularan.

Dobila je ime po kralju Alfonsu XIII koji je ovu stazu i "otvorio" za pešake. Izvorno, staza je u početku bila sastavljena od šina koje su služile da povežu planinski deo sa malim selima na moru, u podnožju planina.

Kasnije je dozvoljeno da se uklone šine i betonira staza. Ubrzo, ovo mesto postaje prava turistička atrakcija. Turisti, ne samo iz Španije, već iz celog sveta, posete ovo mesto i prosto se oduševe prizorom.

commons.wikimedia.org/Viktoria Urbanek

Staza prolazi kroz rezervor El Ćoro, kroz strmi kanjon ispod kojeg teče reka Gvadalorse, dužine je oko 8 kilometara, širina joj je samo 1 metar, a nalazi se na neverovatnih 100 metara od reke.

Kada sam se dovoljno informisala o ovoj turističkoj destinaciji, spakovala sam ranac i uputila se pravo na "kraljevski" put.

Ulazak u Kaminito del Rej i nije toliko spektakularan. Ali, kada se prođe kroz kamene kapije, zastaje dah.

To je najbolji način da opišem prvi utisak o ovom mestu. Ispred vas je nepregledna oaza plavetnila i kamenih gorostasa koji čuvaju stazu. Iznad njih, na prelepom plavom nebu, preleću ptice raznih vrsta, za neke nikada nisam ni čula. 

Sam početak šetnje je malo nesiguran, jer je put toliko uzak da imate utisak da će svakog časa pući pod pritiskom grupe koja se nalazi u obilasku. Ali, kada obratite pažnju na sve lepote oko vas, brzo zaboravite na potencijalnu opasnost i strah.

Jedino što vas ceo put "drma" je ogroman adrenalin! Staza je krivudava, pa ne znate šta vas čeka iza ugla.

Onda povremeno bacite pogled preko zaštitne ograde i ugledate prelepu biserno-plavu reku, iznad koje se čuju papagaji raznih boja i veličina.

Kada sklopite celu sliku, imate utisak kao da ste u raju, onom istom koji nam se "servira" na televiziji.

Ja sam uživala u svakom koraku ove "nebeske" staze, pa ako ste negde u blizini, toplo preporučujem.

2024 © - Vesti online