Utorak 21.03.2017.
00:30
telegraf.rs, Vestionline

Evo šta se dešava sa vašim bubrezima i mozgom kada nosite šminku

pixabay.com
Pazite šta stavljate na lice, obavezno pročitajte sastojke šminke

Još više zabrinjava podatak da ove hemikalije mogu da prodru u dublje slojeve kože i uđu u naš krvotok.

Ako su one toksične, onda hronična izloženost može da predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Šminka je već neko vreme realna opasnost. Brojna istraživanja pokazala su da se u pojedinim kozmetičkim proizvodima nalaze nedozvoljene količine olova.

Ovo su neke od najštetnijih hemikalija u kozemtičkim proizvodima koje je otkrila studija Fonda za rak dojke:

Kadmijum

Mekani metal koji je povezan sa prestankom rada bubrega, bolestima kostiju, pa čak i rakom. Istraživači veruju da ova hemikalija psotaje toksična u znatno manjim količinama od one koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Toluen

Razređivač koji može da ošteti nervni sistem i dovede do neuroloških poremećaja kao što je demencija. Pronađen je u nekoliko proizvoda za nokte, ali i pojedinim bojama za kosu.

Benzofenoni

Ova hemikalija se uglavnom koristi u bazama kako bi nas štitila od štetnih UV zraka. Međutim, članak objavljen u žurnalu “Dermatitis” tvrdi da benzofenoni mogu da dovedu do alergijskih reakcija kao što su osipi, ali i izazovu anafalaktički šok. Uglavnom se mogu naći u balsamma za usne, laktu za nokte, mirisima, šamponima i sprejevima za kosu.

Parabeni

Ove hemikalije dodaju se kozmetičkim proizvodima kako sprečili razmnožavanje bakterija. međutim, jedno istraživanje pronašlo je prisustvo ove hemikalije u tkivu raka dojke. Uglavnom se koristi u parfemima, ali može se naći i u šamponima i losionima.

Olovo

Teški metal prisutan u velikim broju kozmetičkih proizvoda je veoma toksičan ako dospe u krvotok i može da izazove neurološke probleme, neplodnost i rak.

Najčešće se može naći u karminima, maskarama i bojama za kosu.

Talk

Ovaj mineral koristi se najčešće u puderima, a u pojedinim slučajevima može biti kontaminiran azbestom koji je poznat kancerogen. Postoji veliki broj studija koje talk povezuju sa rakom jajnika, sudeći po istraživanju objavljenom u Evropskom žurnalu za prevenciju raka.

2024 © - Vesti online