Ponedeljak 20.03.2017.
11:10
Sputniknews, Vestionline

Evropska Unija tvrdi da Rusija namerno destabiliše Srbiju, a razlog je...

pixabay.com
Rusi namerno destabilizuju Srbiju

On je izjavio da Moskva u celini vrši uticaj na balkanske zemlje, prenosi "Sputnjik".

- Rusija vrši politiku destabilizacije situacije u Srbiji da ne bi dozvolila ulazak balkanskih zemalja u sastav Evropske unije - izjavio je u intervjuu nemačkom izdanju "Velt“ šef komiteta Evropskog parlamanta za inostrane poslove Dejvid Mekalister. 

- Rusija namerno destabiliše Srbiju. To nas veoma brine - naveo je političar. 

Sagovornik lista tvrdi da Moskva pokušava da izvrši veliki uticaj na medije, jedan broj političara i civilno društvo republike. Mekalister je saopštio i da Srbija smatra Rusiju jednim od svojih glavnih pristalica. 

List naglašava da je čak i visoka predstavnica EU za inostrane poslove i bezbednost Federika Mogerini osetila u Srbiji prijateljsku atmosferu prema Rusiji. Za vreme posete parlamentu u Beogradu prisustvovala je skandiranju nekih opozicionih poslanika "Srbija - Rusija! Ne treba nam Evropska unija“. 

"Velt“ piše da osim Rusije svoj uticaj na Balkanu pokušavaju na prošire i Turska, Kina, Saudijska Arabija i Katar. 

- Balkan je potpuno nestabilan region, gde može doći do eksplozije za vrlo kratko vreme. Zbog nekih neodgovornih akcija može ponovo doći do konflikta koji se davno smatraju rešenim - izjavio je Mekalister. 

Izdanje je podsetilo da su Rusija i Srbija u maju 2014. godine zaključile dogovor o "strateškom partnerstvu". Obe strane su rešile da podržavaju jedna drugu u zamenu za informacije i izvođenje zajedničkih vojnih vežbi.

2024 © - Vesti online