Ponedeljak 20.03.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Nemačko iskustvo za srpski napredak

Tanjug
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Ukazao je i da rasejanje hoće da pokaže Srbiji kojim putem ići napred.

- Pokušavamo da prebacimo dobru nemačku praksu u srpske okvire, ali se u matici to često doživljava u smislu "šta se mešate, gledajte svoja posla" - objasnio je Čobanov.

On je primetio da je, u poređenju sa rasejanjima drugih nacija u Nemačkoj, "naša dijaspora neorganizovana", pa nije poznat broj privrednika srpskog porekla.

Partnerstvo sa Studentskom organizacijom Srbije sprovodi se kroz obuke za omladinske lidere, socijalnu diplomatiju i rodno zasnovano nasilje.

Sa Nacionalnom fondacijom za humanu starost radi se na obeležavanju lokacija u Nemačkoj, gde su živeli i radili znameniti Srbi.

- Te lokacije ćemo obeležiti tablama sa napisima na nemačkom i srpskom, povezati lokacije na flajeru i pokrenuti net-stranicu - najavio je Čobanov, ističući da se dijaspora ne bavi proučavanjem istorije Srbije, već Srba u Nemačkoj.

Pola veka migracija

ZSD pokreće inicijativu obeležavanja 50 godina ekonomskih migracija sa prostora SFRJ, koje su krenule s jeseni 1968.
- U Nemačkoj su Srbi jedan od 195 naroda i narodnosti i ima ih oko 750.000 poreklom iz bivše Jugoslavije. Fokus rada ZSD je na integraciji u nemačko društvo - kazao je Čobanov.

2024 © - Vesti online