Utorak 21.03.2017.
03:11
J. Arsenović - Vesti

Sumrak novinarstva (2): Svaka vlast bi da uzurpira

N. Durović
Nema političke garniture koja u predizbornoj kampanji nije obilato koristila najgledanije informativne emisije

Od strategije do strategije, sve je manje uljudnog medijskog prostora, što je posebno vidljivo u vreme predizborne kampanje.

Regulatorno telo za elektronske medije REM donelo je iznenađujuću odluku - neće sprovoditi monitoring nad medijima za predsedničke izbore.

Nekadašnja članica Saveta REM Gordana Suša tvrdi da je REM vršio nadzor medija za prošle izbore, ali da izveštaj do sada nije objavljen "jer bi se nedvosmisleno pokazalo da su u medijima favorizovani naprednjaci".

Pozicija vlasti u predizbornoj utakmici uvek omogućuje veću i lagodniju medijsku prisutnost i to su zloupotrebljavali sve dosadašnje vladajuće oligarhije.

Šefica katedre za novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dubravka Valić Nedeljković uporedila je dve godine u kojima su dve različite stranke nastupale s pozicija vlasti.

Istraživanje je pokazalo da je 2012. tada vladajuća DS zauzimala najviše (16 odsto) vremena u udarnom dnevniku RTS, tri godine kasnije u programu i direktnim citatima na SNS je odlazilo čak 66 odsto vremena najgledanije informativne emisije u zemlji.

Možda i zato bivši predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić sada tvrdi da je njegov problem bio taj što se nije bavio medijima.

Da to nije tačno mogli bi da posvedoče u njegovo vreme smenjeni urednici "Politike" i lista "Alo", o čemu su oni i javno govorili.

SUTRA - Sumrak novinarstva (3): Srbijo, izvini
 

2024 © - Vesti online