Utorak 29.06.2010.
16:13
Tanjug

Ako Kalinić hoće, izručićemo ga

Šimonović i Malovićeva potpisuju ugovor
 

"Ukoliko bi se Kalinić protivio izručenju iz Hrvatske u Srbiju, ekstradicioni postupak trajao bi nešto duže, oko četiri meseca", objasnio je Šimonović.

Sporazum stupa na snagu odmah

 

Malovićeva i Šimonović su danas u Beogradu potpisali Ugovor o izručenju vlastitih državljana, okrivljenih za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije.

 

Primena sporazuma otpočela je samim potpisivanjem, a ratifikacija u parlamentima dve države uslediće naknadno. 

Hrvatski ministar je posle potpisivanja sporazuma o međusobnom izručenju okrivljenih državljana sa srpskom koleginicom Snežanom Malović, objasnio da je Kaliniću, koga Srbija potražuje zbog izdržavanja kazne od 40 godina zatvora, određen pritvor u Zagrebu po drugom osnovu, zbog falsifikovanja isprave i najavio da će Županijski sud sada odlučivati i o zahtevu Srbije za njegovim izručenjem.


Prema njegovim rečima, Županijski sud u Zagrebu će, prilikom odlučivanju o zahtevu Srbije, imati u vidu i sporazum o međusobnom izručenju okrivljenih državljana, koji je stupio danas na snagu. On je dodao da ne može da prejudicira odluku Županijskog suda u Zagrebu.


Kalinić je osuđen u Srbiji na 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića i još 19 ubistava "zemunskog klana". On je nedavno je, pošto ga je ranio drugi pripadnik klana Miloš Simović, uhapšen u Zagrebu.

2024 © - Vesti online