Nedelja 19.03.2017.
11:51
Vestionline, Jutarnji.hr

Merkelova u panici: Mogao bi da pobedi bivši alkoholičar, bez diplome srednje škole

Reuters
Martin Šulc dobro stoji u anketama i time zadaje glavobolje Angeli Merkel

Na vanrednom kongresu svoje stranke službeno će preuzeti vodstvo u stranci i malo opširnije izložiti plan borbe s obzirom na parlamentarne izbore u septembru, prenosi "Jutarnji list".

Šulc (61), bivši predsednik Evropskog parlamenta, u nedelju će stupiti na dužnost predsednika socijaldemokratske stranke SPD-a koju je dosad vodio Zigmar Gabriel, sadašnji ministar spoljnih poslova i vicekancelar.

Martin Šulc dobro stoji u anketama otkad je krajem januara imenovan za kandidata SPD-a za kancelara na parlamentarnim izborima 24. septembra, na kojima će se Angela Merkel za konzervativce takmičiti za četvrti mandat.

Pre toga predviđeni su izbori u trima saveznim pokrajinama koji će imati vrednost provere.

Šulc koji je u anketama izjednačen s Merkel - ima nešto više od 30 odsto podrške - ne skriva svoje ambicije: -Želim da budem kancelar i da od SPD-a načinimnajveću političku snagu u zemlji - rekao je.

Merkel: Situacija je teška

Angela Merkel se pak ne brine zbog ambicija svog suparnika.

- Konkurencija pokreće stvari - izjavila je u petak za pokrajinski list "Saarbruecker Zeitung". Ali, iz njenog okruženja nezvanično se doznaje da je "situacija teška".

Šulc, poznat kao dobar govornik, glavninu karijere je ostvario u ustanovama EU. Bio je predsednik Evropskog parlamenta, ali nije imao nikakvu važniju dužnost u Nemačkoj.

Njegov životni put je atipičan: bivši je alkoholičar i bivši knjižar koji nije uspeo da završi srednju školu.

- Moja namera da sprovodim politiku koja će malo poboljšati život ljudi koji teško rade nailazi očito na veliko odobravanje - rekao je prošle nedelje taj socijaldemokrata koji želi da revidira reformu radnog tržišta koju je od 2003. do 2005. sprovodio bivši SPD-ov kancelar Gerhard Šreder.

Martin Šulc je već pre otkrio neke mere koje želi da uvede: veće naknade za nezaposlene, više zajamčenih penzija, gotovo potpuno ukidanje radnih ugovora na određeno vreme i njihova zamena ugovorom na neodređeno.

Dok nemačka radikalna levica hvali takve korake i ne isključuje mogućnost koalicije s SPD-om nakon parlamentarnih izbora, konzervativci i preduzetnici upozoravaju da je reč o "populizmu".

Zbog takvog skretanja ulevo u nemačkim medijima je već zaradio nadimak "SPD-ov Robin Hud".

2024 © - Vesti online