Nedelja 19.03.2017.
10:57
Vestionline, Blic.rs

Ništa im ne mogu: Islamska zajednica u Srbiji i dalje gradi na divlje

wikipedia.org/Jovanvb
U Novom Pazaru se nalaziFakultet za islamske studije, koji proširuju bez dozvole

Sa južne strane ovog objekta Fakulteta, koji je pod patronatom Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, postavljena je ograda kojom je uzurpiran deo gradskog trga i kojom je ograđeno gradilište objekta od oko 1.000 kvadrata. Prema saznanjima "Blica", građevinska inspekcija izašla je na lice mesta i sačinila zapisnik.

- Kako se radi o istom gradilištu i radovima koji se izvode bez ikakve dozvole, samo smo u celokupan predmet dodali još i ovo uzurpiranje gradskog trga i izvođenje radova na ovom delu objekta. Nalog za zatvaranje gradilišta je donet još ranije i mi smo uradili sve što je u našoj moći - kažu u građevinskoj inspekciji.

Lokalna samouprava je nekoliko meseci bezuspešno pokušavala da zaustavi radove, tvrdeći da se izvode bez građevinske dozvole i da se njima uzurpira javna površina.

Građevinska inspekcija je u nekoliko navrata tražila i asistenciju policije kako bi zatvorili gradilište, ali je ona izostala.

Da se radi o nelegalnoj gradnji, potvrdio je i bivši muftija, a sada poslanik Muamer Zukorlić, koji tvrdi da on nema nikakve veze sa ovom zgradom, iako je "Blic" objavio fotografiju na kojoj se Zukorlić vidi kako nadgleda radove na gradilištu.

Nakon pisanja "Blica" o celoj situaciji, oglasio se i premijer Aleksandar Vučić koji je poručio da neće rušiti nelegalno izgrađen objekat jer "ne želi sukob sa 5.000 ljudi", koliko je očekivao da bi Zukorlić izveo na ulice kako bi sprečio rušenje.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović u sredu je izjavila da još nije dobila na uvid svu potrebnu dokumentaciju o ovom slučaju i da će, kada je dobije, javnost biti informisana.

Međutim, u lokalnoj samoupravi Novog Pazara tvrde da su celokupnu dokumentaciju odavno dostavili i Ministarstvu građevinarstva i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Dudić: Dozvola je izdata 1461. godine i važi do sudnjeg dana

Sa Fakulteta za islamske studije su se pravdali da je nelegalna gradnja iznuđena jer "već 20 godina nisu dobili nijednu građevinsku dozvolu za svoje objekte".

"Blic" nije uspeo da dobije informacije od predstavnika Fakulteta za islamske studije kakvi se radovi sad izvode, ali je predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić na svečanosti povodom završetka prve faze nadogradnje najavio proširenje. "Dozvolu za izgradnju ovog objekta dao je prvi gradonačelnik i osnivač Novog Pazara Isa-beg Ishaković 1461. i ona važi do sudnjeg dana. On je tada odlučio da ovde pravi džamiju. Ko ne veruje, neka proveri u dubrovačkom arhivu", poručio je on.

2024 © - Vesti online