Nedelja 19.03.2017.
03:30
Vestionline

Zašto treba da dodate sodu bikarbonu u vodu kad kuvate jaja

pixabay
Tehnike kuvanja jaja ponekad zadaju velike muke 

Stručnjaci kažu kako su jaja stara između 7 i 10 dana idealna za kuvanje i najlakše ih je oljuštiti. Sigurno ste primetili kako neka jaja oljuštite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke.

Da bi izbegli takva neprijatna iznenađenja, dok se jaja kuvaju u vodu dodajte kašiku soda bikarbone. Starija jaja se gule lakše, ali kod svežih je obrnuto, odnosno dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati vlažnost i kasnije ćete ih oljuštiti bez ikakvih problema.

Takođe, zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.

Ako želite da dobijete tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada počnete kuvati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

Ako želite da dobijete jaja s mekanim žumancem unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i merite vreme. Zavisno od veličine jaja, biće vam potrebno oko tri minute.

Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanca biti zelenkaste boje, a belanac će biti gumenastiji.

Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu vodu, jer to pomaže kasnijem lakšem skidanju ljuske sa jaja.

2024 © - Vesti online