Subota 18.03.2017.
09:35
Vestionline, B92.net

Glavobolja Trampa, za koju nema leka

Reuters
Javni dug SAD je 19.900 biliona dolara: Donald Tramp

Zbog toga je američko Ministarstvo finansija počelo da koristi računovodstvene manevre kako bi Kongresu "kupilo" još nekoliko meseci za podizanje limita duga.

Američki ministar finansija Stiven Menučin je u pismu zakonodavcima naveo da je počeo da primenjuje knjigovodstvene mere kako bi izbegao kršenje novog limita, što je proces koji će Kongresu omogućiti potencijalnih pet meseci ili više za podizanje granice duga, izveštava agencija AP. 

U novembru 2015. godine je suspendovana granica zaduživanja, što je vladi omogućilo da se zadužuje koliko god je potrebno kako bi pokrila obaveze. Ipak, zakon je utvrdio 16. mart kao datum isteka suspenzije limita duga. 


Javni dug SAD, prema saopštenju Ministarstva finansija, sada iznosi 19.900 biliona dolara, što će, kako navodi AP, postati nova granica zaduživanja, a ministar finansija će morati da preduzme niz akcija kako bi ostao ispod tog limita. 

U pismu Kongresu, Menučin navodi da je obustavio prodaju državnih i obveznica lokalnih vlasti, kao i da će obustaviti investicije u penzione fondove zaposlenih u državnom sektoru.

2020 © - Vesti online