Petak 17.03.2017.
15:32
Vestionline

Turska opet preti: Poslaćemo izbeglice, ne igrajte se

Reuters
Turci ljuti na EU

- Ako želite, možemo da otvorimo put za 15.000 izbeglica, koje vam ne šaljemo svakog meseca, i da vam oduzmemo dah. Morate da imate na umu da ne možete da se upuštate u igre u regionu bez uzimanja Turske u obzir - rekao je Sojlu, prenela je provladina agencija Anadolija.

On je kritikovao zabrane mitinga podrške turskom referendumu za proširenje predsedničkih ovlašćenja koje su uvedene u više evropskih zemalja, posebno Nemačkoj i Holandiji.

Sojlu je optužio ove dve zemlje da su umešane u demonstracije protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u junu 2013, prokurdske proteste u oktobru 2014. i pokušaj puča 15. jula 2016. godine.

Turska i EU prolaze kroz najveću diplomatsku krizu u poslednjih nekoliko godina posle odbijanja nekoliko evropskih zemalja da dozvole turskim zvaničnicima učešće na mitinzima turske dijaspore u podršku Erdoganu pred referendum 16. aprila.

Erdogan je zbog nedavnih tenzija sa nekoliko zemalja članica EU zapretio suspendovanjem sporazuma sa Evropskom unijom o migrantima iz marta 2016. godine, kojim je drastično smanjen njihov priliv u Evropu.

2024 © - Vesti online