Petak 17.03.2017.
18:01
Z. M.

U Austriji 10.000 Turaka ima dva pasoša

youtube.com/UndSieBewegt
Aslan Berivan

Poslanica Zelenih, Berivan Aslan zatražila je amnestiju za oko 10.000 dvojnih državljana turskog porekla.

Međutim, to su odbili šefovi poslaničkog kluba vladajućih stranaka, Socijaldemokratske partije (SPO) Andreas Šider i Narodne stranke (OVP) Rajnhold Lopatka.

Pasoš za penzionere

Berivan Aslan zahteva izmenu zakona o državljanstvu i zbog velikog broja Turaka koji nameravaju da se u starosti vrate u otadžbinu, a da pritom imaju u džepu - turski pasoš. Zato ova političarka, turskog porekla, traži da osobe rođene u Austriji mogu da imaju dvojno državljanstvo.

Aslanova je istakla da nije stav njene partije, već njena lična želja da se omogući povoljno rešenje za ovu armiju pripadnika turske zajednice sa dva pasoša, odnosno da ipak zadrže austrijski pasoš.

Ona je ukazala da mnogi nisu bili svesni da su kršili zakon zbog dvojnog državljanstva.

- Pogođeni bi trebalo da zadrže austrijsko državljanstvo ako u određenom roku, na primer šest meseci, prijave dvojno državljanstvo i ispišu se iz turskog - zatražila je Aslanova.

Šider i Lopatka, međutim, striktno odbijaju ovaj predlog i poručuju da je zakon o državljanstvu Austrije jasan i nedvosmislen, i da mora da bude striktno poštovan i primenjen.

To znači da pomenutih 10.000 dvojnih državljana treba da izgubi austrijski pasoš.

Među gubitnicima ima i onih koji su rođeni i odrasli u Austriji, a Lopatka ističe da se izuzeci moraju praviti jedino kod zaslužnih građana.

Aktivniji u politici od Srba

Za razliku od srpske zajednice u Austriji, turska dijaspora je veoma aktivna na političkoj sceni Alpske republike i bori se za prava njihovih sunarodnika, a ovo sada nije prvi put da njihovi politički predstavnici staju u odbranu turskih migranata i zahtevaju izmene zakona u njihovu korist.

2024 © - Vesti online