Četvrtak 16.03.2017.
19:26
Vestionline, rs.n1info.com

Dodik odgovorio Kolindi: Nisam siguran da je moguće

Tanjug
Dejtonski Ustav BiH ima jasnu proceduru: Milorad Dodik

Hrvatska predsednica, Kolinda Grabar Kitarović, i član predsedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, otvorili su danas u Neumu dvodnevni znanstveno-istraživački skup "Hrvati Bosne i Hercegovine - nosioci evropskih vrednosti?"

- Hrvatska podržava celovitost i suverenitet BiH. Spremni smo pomoći u borbi protiv međunarodnog terorizma, snažno ćemo delovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Dejtonskog sporazuma, za izgradnju stabilnosti BiH i u izgradnji njezinog evropskog puta. Zato Hrvatska očekuje žurno donošenje izbornog zakona koji će garantovati jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, nužno donošenje statuta Mostara i provođenje lokalnih izbora, te blagovremeno delovanje međunarodne zajednice u uključivanje u rešavanja problema - kazala je, između ostalog, hrvatska predsednica Grabar Kitarović u Neumu.

Na pitanje u vezi s izjavom predsednice Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, o tome da treba menjati Dejtonski sporazum, Dodik je odgovorio da ne zna šta je motiv za takvu tvrdnju, podsećajući da dejtonski Ustav BiH ima jasnu proceduru na tom planu.

- Nisam siguran da je moguće doći do neke nove međunarodne konferencije, a i međunarodne okolnosti su takve da nije izvesno šta bi takva konferencija mogla da poluči kao ozbiljan rezultat - precizirao je Dodik, navodeći da ostaje da se poštuju procedure. On je, između ostalog podsetio da u Ustavu BiH piše da se taj akt može menjati na bazi sporazuma dva entiteta.

2024 © - Vesti online