Četvrtak 16.03.2017.
18:01
B. Miličić - Vesti

Srbin heroj Nemačke

facebook.com/Milovan Bogunovic
Srpski heroj "osvojio" Nemačku

On je iz kancelarije spasao dvojicu ranjenih službenika, a obolelog mladića zatvorio i držao vrata do dolaska policijskih specijalaca, čime ga je sprečio da izleti u hodnik gde su čekali klijenti, među kojima je bilo i žena i dece.

Lokalni mediji Milovana Bogunovića proglasili su herojem dana, spasiteljem i hrabrim čovekom koji je sprečio masakr.

Skromni Milovan u ekskluzivnom razgovoru za "Vesti" jednostavno kaže da "nije navikao da mirno posmatra kako neko bije slabijeg od sebe".

Nakon što je prespavao i po ko zna koji put premotao film, Milovan veli da je postao svestan da je i on mogao da nastrada.

Na to ga podseća i posekotina koju je naneo nož pomahnitalog mladića.

Ali Milovan u opasnosti o tome nije razmišljao, već je kao hajduk Starina Novak bio kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati.

- Kako imam 130 kilograma, verujem da ne bi lako izašao na kraj sa mnom, ali ipak nož u ruci je vrlo opasno oružje. Hvala bogu pa sam dobro prošao u svemu, ali mogu reći da bih u sličnoj situaciji reagovao na isti način. Ako je suđeno da ti se nešto desi, dogodiće se bez obzira na to šta učiniš. Ja sam se molio Bogu i verovao sam da ako nekom u nevolji pomažeš, onda će ti i Bog pomoći. Što se mene tiče, tako je i bilo - uveren je heroj Nemaca i dika svog roda, Srbin Milovan Bogunović.

Goloruk pred krvavim nožem

Milovan priča za "Vesti" da je u zgradu lokalne uprave u Giterslohu došao da bi izvadio plan placa od 14 ari na kom planira gradnju kuće.

Pošto je bila pauza, otišao je u kafeteriju, a onda pred kancelariju.

Začuo je galamu u prizemlju zgrade i odmah pojurio tamo.

Kada je stigao kroz otvorena vrata kancelarije ugledao je starijeg službenika okrvavljene glave koji je pokušavao da se stolicom zaštiti od razularenog mladića.

Na podu je u krvi ležao drugi službenik koji je rukom pokušavao da zaustavi krvarenje iz ubodnih rana na telu.

Sažalio se na suze

- Tek tada sam spazio mladića s krvavim nožem u ruci. Uspeo sam da iz prostorije izguram lakše ranjenog službenika. Mladić me je opazio i krenuo unazad, a pomalo se i uznemirio. Vikao sam mu da baci nož. Nije me poslušao, ali sam ga zagovarao dok nisam iz kancelarije izvukao i drugog, teško povređenog službenika - opisuje Milovan.

Lična karta

Milovan Bogunović rođen je u selu Ništavci kod Prijedora.
U Nemačkoj živi od 1993. godine.
Radio je na građevini, ali je sada na bolovanju zbog oštećenja kičme.
Oženjen je Nemicom Tanjom.
Imaju sina Leona (16) i ćerke Aleksandru (22) i Lorin (14).
Žive u mestu Reda-Videnbrik.

Kada je u kancelariji ostao sam sa napadačem, Milovan je pokušao da ga ubedi da baci nož.

Neko vreme mladić je neodlučno stajao u ćošku i kao da se dvoumio šta da uradi.

Zaplakao se, a Milovan kaže da se u tom trenutku sažalio, ali da je bio na oprezu i spreman da se odbrani.

- I dalje sam pokušavao da ga ubedim da baci oružje, ali on je s krvavim nožem krenuo prema meni, pa onda i jurnuo. Malo me je zakačio po ruci, a ja sam uspeo da zalupim vrata za sobom, ali sam se uplašio da će pobeći kroz prozor - priča Milovan.

Bežite svi

Čvrsto je držao vrata zatvorena, a onda mu je prišao lakše ranjeni službenik.

Krvario je i nikako nije mogao u svežnju da nađe odgovarajući ključ.

Milovan mu je rekao da ide i da zove policiju i Hitnu pomoć, a sam je ostao da drži vrata da napadač ne bi izašao u hodnik među narod.

Pokušao je još nekoliko puta da kroz zatvorena vrata razgovara s napadačem i ubedi ga da baci nož.

On nije odgovarao, ali ni pokušavao da izađe, nego se zabarikadirao stolom da neko ne bi ušao u kancelariju.

Do tada je već mnogo službenika izašlo u hodnik i gledalo šta se dešava.

Ali im je Milovan rekao da pobegnu u svoje kancelarije i da se zaključaju, a sam je ostao da drži vrata dok nije stigla policija i preuzela stvar u svoje ruke.

Vatrogasci su pripremili vazdušni jastuk u slučaju da napadač pokuša da iskoči kroz prozor i pobegne, a pregovaračima je trebalo tri i po sata da ubede mladića da se preda.

Opasnost visoka 180 centimetara

Milovan je bio prisutan kada se napadač predao, jer je morao da policiji iznese sve bitne detalje. Saznao je da se napadač zove Aleksandar, da je visok oko 180 centimetara i da je psihički bolesnik koji je odmah smešten u odgovarajuću ustanovu. Stariji službenik zadobio je lakše povrede po glavi, a mlađi je u životnoj opasnosti zbog ubodnih rana prsa i stomaka.

2024 © - Vesti online