Sreda 15.03.2017.
15:47
Vestionline, Tanjug

Kolinda zabrinuta za "pokvarene" hrvatske "migove"

Reuters
Svakodnevne kvarove na hrvatskim "migovima" će morati da reši: Kolinda Grabar Kitarović 

- Dobila sam izveštaj, ali nisam uspela da ga detaljno pročitam. Onda ćemo načelnik i ja o tome razgovarati u četiri oka, odnosno sa našim timom, ali ono što sam stigla letimično da pogledam prilično je zabrinjavajuće - rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je i vrhovni komandant oružanih snaga, prenela je Hina.

"Jutranji list" je objavio da je tehnička ispravnost hrvatskih borbenih aviona "MiG-21" dramatična, jer su od ukupno 12 za obavljanje zadataka sposobna samo četiri, o čemu je načelnik Glavnog štaba general Milan Šundov obavestio predsednicu Hrvatske. 

Pozivajući se na neimenovane izvore iz vojnih krugova, list navodi da su za obavljanje zadataka sposoban jedan jednosed i tri dvoseda. 

Kako se podseća, hrvatska predsednica je nedavno javno zatražila detaljniju istragu oko nabave i remonta MiG-ova. 

Najveći problem su kvarovi koji se svakodnevno pojavljuju na avionima remontiranim u Ukrajini. 

General Šundov je pre nekoliko dana upozorio predsednicu da je od jula 2015, kada je 12 aviona remontiranih u Ukrajini predato Ratnom vazduhoplovstvu, na avionima zabeleženo čak 300 kvarova. 

Kako piše "Jutranji", najčešći kvarovi su otkazivanje sistema hidraulike, otkazivanje navigacijske i komunikacijske opreme, isticanje goriva i hidro ulja. 

Osim toga, u dva navrata se ugasio motor u letu, što se u bivšoj JNA nije dogodilo u 40 godina, konstatuje list.

2024 © - Vesti online