Sreda 15.03.2017.
13:46
Vestionline, Tanjug

Stižu li svi "migovi" u Srbiju posle Putinovog ukaza?

wikipedia/Участник:Юрий Динилюк
Migovi iz Rusije stižu kao donacija, samo se čeka vreme isporuke 

Miloradović je rekao da će tačan datum biti poznat tek nakon ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina i tehničkih usaglašavanja.

- Stručne službe dve strane i nadležni organi intenzivno rade na realizaciji projekta. Razmišlja se o tome da jedan od šest doniranih MiG-ova 29 bude remontovan u Rusiji, iz tehničkih razloga za potreban nivo radova na tom avionu - rekao je Miloradović za "Radio Slobodna Evropa" (RSE). 

Po njegovim rečima, stručne službe koje su na tehničkom nivou uključene u ovaj posao usaglašavaju detalje koji se tiču organizacije transporta. 

Miloradović je naglasio da "avioni iz Rusije uskoro stižu i tu nema nikakvih odlaganja" i dodao da "postoji više opcija za dolazak MiG-ova, ali trenutno je najverovatnije da će biti rastavljeni u Ruskoj Federaciji i dopremljeni transportnim avionima". 

- A koliko njih, pet ili svih šest, zavisi od toga da li taj jedan MiG-29 dolazi ili ipak ostaje tamo na remontu, nakon čega bi bio naknadno isporučen. Planirano je da se oni remontuju u Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" u Batajnici, od strane zajedničkog tima ruskih i srpskih stručnjaka, a osim remonta oni će obavljati i sve dalje programom planirane radove - naveo je Miloradović. 

On kaže da se "za sada ne zna kako će izgledati transport, da li će doći i neko od ruskih zvaničnika, kao i da li će eventualno biti i svečanog dočeka". 

- Sada imamo preče stvari da razmotrimo i usaglasimo. U svakom slučaju, to će biti propraćeno na odgovarajući način. Iz Rusije dolazi tim koji će avione istovariti i pripremiti za dalje radove na aerodromu u Batajnici. Zatim će doći odgovarajući timovi stručnjaka iz dve ruske firme koji će prvo izvršiti pripremu u samom zavodu "Moma Stanojlovi", i zatim raditi na remontu i produžavanju životnog veka tih aviona - rekao je Miloradović. 

Plan je da se prva faza projekta, da MiG-ovi 29 iz Rusije uđu u operativnu upotrebu, sukcesivno sprovede u roku od devet do 12 meseci. 

- Prvi od tih šest aviona MiG 29 trebalo bi da poleti u Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije šest meseci nakon dolaska. Cilj programa, kada govorimo o širem aspektu ovog paketa, je da se sprovede dugo pripremano zanavljanje sposobnosti kontrole vazdušnog prostora Srbije. Program podrazumeva da se sa četiri aviona MiG 29 kojima trenutno raspolažemo i šest doniranih iz Ruske Federacije formira eskadrila koja će moći da izvrši tu misiju - naveo je Miloradović. 

On objašnjava da je "bezbedno nebo je naša međunarodna obaveza i doprinos evropskoj bezbednosti, jer ćemo mi biti nadležni za air policing misije iznad ovog dela evropskog neba". 

Podseća se da ovaj vojno-tehnički aranžman sa Ruskom Federacijom, kako je ranije zvanično saopšteno, Srbiju košta 185 miliona evra. 

- U taj iznos spada finansiranje cele eskadrile od deset aviona i svih radova na njima. Avioni iz Rusije se ne naplaćuju, šest MiG-ova 29 su donacija. Program obuhvata generalni remont i produženje roka službe za tri godine, a zatim za još 10 godina, za tih šest aviona i četiri postojeća MiG-a 29 Vojske Srbije. Zatim, paket modernizacije u dve iteracije tih aviona, nabavku potrebne količine rezervnih delova, zemaljske opreme, obuku, i nabavke novog paketa savremenijeg vazduhoplovnog naoružanja - kazao je Miloradović. 

On je objasnio da "u taj paket spada modernizacija kojom će se povećati sposobnost tih aviona i obezbediti savremeno vazduhoplovno naoružanje, kao i oprema za njihovo održavanje". 

RSE navodi da je nabavka aviona iz Rusije, kako kažu u Ministarstvu odbrane, jedan je od dva važna programa za popravljanje sposobnosti vojnog vazduhoplovstva Srbije. Drugi je nedavno potpisani ugovor za nabavku devet "Erbas" helikoptera H-145M. 

- Osim za obnavljanje vazduhoplovstva vojske i policije, ovaj paket naročito je značajan zbog tehnološke saradnje koji taj ugovor obezbeđuje. Odnosno, predviđeni su podizanje odgovarajućeg remontnog centra za helikoptere u zavodu 'Moma Stanojlović' i njegova integracija, kao i drugih elemenata srpske vazduhoplovne industrije, u saradnju sa takvim gigantom kao što je "Erbas" - rekao je Miloradović.

2020 © - Vesti online